Kako ministar Vranić pravi budalama trudnice u Kantonu Sarajevo

Kako ministar Vranić pravi budalama trudnice u Kantonu Sarajevo


Trudnice u sarajevskom kantonu veoma teško dolaze do niskomolekularnog heparina, lijeka koji sprečava trombofiliju kod trudnica. Niskomolekularni heparin ili clexan danas se preventivno propisuje većini trudnica jer sprečava komplikacije koje prouzrokuje trombofilija.

U Federaciji BiH jedino je u Sarajevskom kantonu na esencijalnoj listi, ali to ništa ne pomaže trudnicama u ovom kantonu. U ostalim kantonima, jedna injekcija košta 10 KM. I u Sarajevu su trudnice često primorane kupovati (uz pokušaj refundacije) ovaj lijek, s obzirom da ga na stanju uglavnom nema piše Crna-Hronika.

Ako računamo matematički, trudnica svaki dan mora sebi dati jednu inekciju. Jedna inekcija košta cca 10KM. U toku trudnoće trudnica treba sebi davati inekcije u periodu od 2,3 mjeseca trudnoće do jednog mjeseca poslije poroda. Dakle, trudnica treba 7 mjeseci, svaki dan, davati po jednu inekciju. 7 mjeseci ima cca 210 dana, x 10KM dođemo do jednostavne matematike da jedna trudnica treba potrošiti više od 2.100KM samo da jedan lijek. Zbog svega ovoga većina trudnica primorana je sama kupovati lijek jer niti jedna ne želi ugroziti svoje zdravlje, niti zdravlje svoje bebe.

Trudnice o ovoj temi nerado govore i pišu, no u posljednje vrijeme čini se postaje sve gore. Status koji u potpunosti opisuje njihovu situaciju, napisan od strane gospođe Latić- Hulušić naišao je na brojne reakcije javnosti, a mi ga prenosimo u nastavku.

Za Tramal i Trodon u Sarajevu dovoljan je jedan prijeteći poziv u ambulantu i dobiješ ga kutiju u najbližoj apoteci iako si jučer digao kutiju.

Za Clexan trudnica u Sarajevu mora svaki mjesec otici lično u porodičnu ambulantu, istoj toj teti koja dijeli Tramale na telefon, dobiti 3 recepta (3 puta po 10), a onda svake sedmice u Vrazovu u kabinet glavnog tehničara igrati se lutrije ima li za tu sedmicu Clexana ili nema. U apoteci se ne može realizirati taj recept besplatno.

Kad nemaju, prave se budale i neće da kažu da imaju zamjenski Fraxipirin. Od 0,6 Clexana nemaju, pa se trudnica treba bosti nekada 2 (0,4 i 02) ili 3x ubosti sa 0,2 Clexanom.
Potrvdu da nema na stanju je nemoguće dobiti za refundaciju jer obično zapravo ima, pa ti Zavod odbije refundaciju jer je bilo, a neko nije htio da ti izda. Zna se desiti vrlo često da ti izdaju tipa 2 doze, pa hajd za dva dana opet prosi do kraja sedmice…

Znači trudnica sa urednim zdravstvenim osiguranjem i trombofilijom u Sarajevu svakog mjeseca minimalno dva puta obiđe lično porodičnu, a minimalno 6 puta Vrazovo uz poznato : Ne znam! Nema! Nije moj problem! Probaj sutra! Nije dobro popunila u ambulanti, vratite se…

Ako ne iščupaš bar pet vrata iz štokova i ne nazoveš 5 brojeva 100 puta možeš crknuti dok ne dobiješ lijek na koji imaš puno pravo.
I da, nisam načula nego to gledam 9 mjeseci i svjedokom sam izdavanja ovih Tramala na telefon.

Tako da ne pričajte o materinstvu i porodicama kad su vam narkomani prioritet i kad odgovarate samo na prijetnje, čupanje vrata, šutanje stolova…

Također, za trudnice se u Federaciji BiH pojavio još jedan ogroman problem zbog čega su ugroženi životi novorođenčadi. Naime, svaka majka porodilja ukoliko je njena krvna grupa negativna, a bebina pozitivna ili obratno nakon poroda mora primati injekcije kako bi beba preživjela

Profesor porodičnog prava Boris Krešić kaže da je sve ovo poražavajuće za demografsku sliku BiH.

“Šta nas čeka? Čeka nas nestanak. Vi već u 2016.godini ste imali pad nataliteta. Uzmite u obzir svu omladinu koja nam ode. Procjene su da ćemo kao društvo za 150 godina nestati. Ja sutra trebam stati pred studente i reći im da je porodica osnovni stub društva i da bez porodice nema države. A političari i skupštinari su stvorili tako težak i apsurdan sistem prema porodici da se meni kao pravniku teško boriti”, zaključuje Krešić.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija