KAKO PREŽIVJETI MJESEC: Plata u BiH NIJE DOVOLJNA ni za pola potrošačke korpe

KAKO PREŽIVJETI MJESEC: Plata u BiH NIJE DOVOLJNA ni za pola potrošačke korpe


Jednoj četvoročlanoj porodici za mjesečno izdržavanje treba otprilike 2.000 maraka, potvrđeno je za portal InfoBijeljina iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

“Prosječna plata se kretala od 916 KM do 936 KM. Iz toga je vidljivo da udio prosječne plate ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu na mjesečnom nivou”, kažu u Savezu samostalnih sindikata BiH.

U toku ove godine, kako dodaju, najviše promjene u troškovima života osjetile su se po pitanju osnovnih životnih namirnica, odnosno prehrane.

“Iz naših analiza je vidljivo da su troškovi za prehranu iz mjeseca u mjesec varirali, pa je tako u mjesecu julu potrošačka korpa za prehranu iznosila 866,60 KM, u avgustu 838,65 KM, dok je u oktobru iznosila 827,55 KM”, dodaju za InfoBijeljina iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Na osnovu ovog vidljivo je da je cijena hrane padala, ali treba imati u vidu da se za izračun potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu koriste 82 namirnice. Takođe, naglašavaju da su tokom ove godine cijene sezonskog voća i povrća bile enormno visoke.

Dodaju da su određene cijene životnih namirnica ostale na istom nivou, ali da su cijene mliječnih proizvoda, voća i povrća varirale iz mjeseca u mjesec, odnosno da je većinom njihova cijena bila u porastu.

“Ono što je bitno istaći jeste da su cijene za komunalne usluge ostale na istom nivou u toku ove godine i da se nisu mijenjale. Takođe, treba naglasiti da je u mjesecu avgustu potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu iznosila 2.370,81 KM jer su u tom mjesecu roditelji bili obavezni pripremiti djecu za novu školsku godinu i obezbijediti knjige i školski pribor, tako da je za te potrebe bilo potrebno izdvojiti oko 250 KM po djetetu”, rekli su iz Saveza samostalnih sindikata BiH za portal InfoBijeljina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija