Kako proizvođači peleta varaju građane: “Od danas peleta nema na stanju?”

Odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet stupila je danas na snagu. Podsjećamo, ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Razlog za propisivanje ove mjere je, kako navode iz Vlade FBiH, prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

“Također, donošenjem ove odluke omogućava se prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo”, navode iz Vlade FBiH.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije.

Stoga su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove od danas najavili usmjerene pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH.

Ova odluka Vlade Federacije BiH objavljena je jučer u Službenim novinama Federacije BiH, a stupila je na snagu danas, 12.11.2022. godine, što znači istog dana kao i u Republici Srpskoj. S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor istovremenim stupanjem na snagu ovih odluka u cijelosti se omogućava sinhronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita potrošača u Bosni i Hercegovini.

Kako šalju čitatelji portala Crna-Hronika proizvođači peleta su povukli vreće sa stanja. Po nametnutoj cijeni od 561KM se vreća ne može kupiti jer ih “nema na stanju”.

Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmetom sankcionisanja”, saopćeno je iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Molimo građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem:

kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)

e-maila info@fuzip.gov.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79