Kako riješiti problem autobuskog stajališta kod Sebilja?

Kako riješiti problem autobuskog stajališta kod Sebilja?


Lokalitet iznad Sebilja u Sarajevu izuzetno je konfuzan kako za vozače, tako i za pješake. Autobusko stajalište se nalazi nasred puta, a nedavno se upravo tu dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je udarena pješakinja.

Najveći problem u ovom dijelu grada stvaraju nesavjesni vozači, ali i pješaci. Automobili su parkirani nasred ulice, a ljudi prelaze cestu na mjestima gdje nema pješačkih prijelaza.

S obzirom na specifičnost ovog područja, ne postoji puno izbora za lokaciju na kojoj se može smjestiti autobusko stajalište za minibuse. Međutim, zbog automobila koji su se parkirali čak i na stajalištu, Općina je u proteklom periodu postavila rukohvat koji ograđuje stanicu. Ali nakon toga situacija je postala još gora jer se vozači počeli parkirati na ulaz za minibuse sprečavajući ih da priđu stanici.

Zbog neuređenosti i brojnih kršenja pravila saobraćaja ovaj lokalitet je izuzetno opasan kako za pješake, tako i za vozače jer se stvaraju rizične situacije. Jedna od njih se dogodila 19. decembra kada je minibus udario pješakinju koja je zadobila povrede.

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić za Klix.ba je poručio da je Općina spremna staviti i rampu na ulazu u stajalište ukoliko GRAS i Centrotrans iskažu zainteresovanost za to.

“Također, Općina se stavlja na raspolaganje za uređenje saobraćaja na tom lokalitetu u skladu sa preporukama struke i kompanija koje obavljaju prijevoz”, rekao je.

On je naglasio da Općina ne može kažnjavati nesavjesne vozače koji parkiraju na stajalištu, kao i u desnoj kolovoznoj traci u pravcu prema glavnoj saobraćajnici, niti pješake koji ne poštuju pješačke prijelaze.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija