Kako roditelj osobe s invaliditetom može platiti banjsko liječenje: Mjesec skoro 3.000 KM

Kako roditelj osobe s invaliditetom može platiti banjsko liječenje: Mjesec skoro 3.000 KM


Roditelji djece s teškoćama u razvoju, kao i osobe s invaliditetom, suočavaju se s velikim izazovima kada je u pitanju osiguravanje adekvatnog liječenja i rehabilitacije. Jedno od takvih mjesta je Lječilište Reumal u Fojnici, gdje dan u dvokrevetnoj sobi košta 95 KM, a u jednokrevetnoj sobi čak 119 KM. Kada se uzmu u obzir dodatni troškovi za pratnju ili prisustvo djeteta, mjesečni iznos može dostići nevjerovatnih 3.000 KM. Pitanje koje se nameće je: Odakle sebi roditelji, posebno samohrani, mogu osigurati takve troškove, piše Crna hronika.

Većina roditelja djece s invaliditetom ili osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini suočava se s niskim primanjima i nedovoljnom socijalnom pomoći. Mjesečna primanja mnogih porodica ne dosežu ni polovinu iznosa potrebnog za mjesečno liječenje u rehabilitacijskom centru, a koja je potrebna konstantno. Ne jednom godišnje, 10 do 20 dana.

U zemlji gdje je prosječna plata jedva dovoljna za osnovne životne potrebe, kako se očekuje da roditelji plate liječenje koje košta nekoliko hiljada maraka mjesečno?

Podsjetimo, prije agresije na BiH, lječilišta su imala organizirane škole kako bi djeca mogla nastaviti s obrazovanjem tokom liječenja. Tako da je dijete moglo boraviti 6. mjeseci u lječilištu uz fizikalne terapije, a ostatak kući. Danas, takvi programi su nepostojeći.

Da li smo došli do tačke gdje samo oni koji imaju novac mogu imati adekvatno liječenje i fizioterapeuta, dok ostali ostaju bez potrebnih zdravstvenih usluga? Ova situacija otvara pitanje socijalne pravde i jednakosti. Da li smo kao društvo zaboravili na one koji najviše trebaju našu pomoć?

Država mora preuzeti aktivniju ulogu u osiguranju besplatne rehabilitacije osoba s invaliditetom. Potrebno je i povećati socijalne naknade, ali i vraćanje organizizovanih škola i programa u lječilištima kako bi djeca mogla nastaviti s obrazovanjem tokom liječenja.

Nije prihvatljivo da u 21. stoljeću osobe s invaliditetom i njihovi roditelji budu ostavljeni na milost i nemilost finansijskih mogućnosti. Vrijeme je da se poduzmu konkretni koraci kako bi se osigurala jednakost i pravda za sve građane, bez obzira na njihove finansijske mogućnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija