Kako se bezbjedno voziti taksijem u vrijeme pandemije: Ovo su neka od pravila

Američki zdravstveni zvaničnici savjetuju da se uvijek sjedne pozadi, dijagonalno u odnosu na vozača, da bi se održala maksimalna moguća udaljenost.

Nije dobra zamisao ni putovanje sa strancima u istom vozilu. Uber je, na primjer, prestao da nudi svoju povoljniju uslugu djeljenja vožnje taksijem i putnicima savjetuje da ljudi putuju sami ili samo s članovima sopstvenog domaćinstva.

Da bi distanca bila efikasnija, mnogi vozači taksija u brojnim zemljama su u svoja vozila instalirali pregrade od pleksiglasa, što je poznato svima koji su se vozili londonskim taksijem.

Ne razgovarajte s vozačem za vrijeme vožnje

Najveći evropski automobilski klub ADAC putnicima savjetuje da ne razgovaraju za vrijeme vožnje taksijem. “Ako je moguće, šutite za vrijeme vožnje i izbegavajte žučne rasprave”, stoji u zvaničnom uputstvu njemačkog automobilskog kluba ADAC-a uz objašnjenje da bi takvo ponašanje moglo da smanji rizik od širenja virusa kroz kabinu automobila, prenosi Hina.

Nosite masku

Zdravstveni zvaničnici u brojnim zemljama pozivaju sve osobe da nose maske kad god su na javnim mjestima jer svako može da bude nosilac ili da siri virusa Sars-Cov-2, iako ne pokazuje vidljive simptome.

A šta ako vozač ne nosi masku? S obzirom na to da postoji opasnost od toga da su i on ili ona zaraženi virusom, a to ne znaju, ispravno je zamoliti vozača da stavi masku. Pritom se savjetuje da to učinite na ljubazan način, kažu ADAC-ovi zvaničnici za bezbjednost u vožnji. Naime, taksista je već pod velikim stresom jer svakodnevno obavlja visokorizičan posao.

Plaćajte karticom ili uz pomoć pametnog telefona

Ako tu opciju niste aktivirali do sada, vrijeme je da provjerite da li uslugu možete da platite beskontaktno karticom ili pametnim telefonom.

Prednost ove tehnologije je u tome da morate samo da prislonite karticu ili pametan telefon uz terminal za plaćanje.

S obzirom na to da Svjetska zdravstvena organizacija i ostali zdravstveni zvaničnici u svijetu ukazuju na rizik (iako nizak) od zaraze korovirusom koji preživljava na predmetima poput kovanica i novčanica, beskontaktno plaćanje u ovim vremenima korisnije je nego ikada dosad.

Ako vaša bankovna kartica ne podržava beskontaktno plaćanje, postoji velika mogućnost da to možete da ostvarite uz pomoć pametnog telefona, koji bi trebalo da ima NFC čip (Near Field Communication) koji pomaže u prenosu podataka među dva uređaja.

Ni vi ni vozač nećete morati da dodirujete novčanice i kovanice, ali ako vam ni ovakav način visokotehnološkog načina plaćanja nije opcija, razmislite o tome da zaokružite svotu kako vozač ne bi morao da vam vraća ostatak

Prije i poslije vožnje operite ruke

I na kraju savet koji neprestano slušamo. Temeljno pranje ruku ili njihova dezinfekcija prije i poslije putovanja pomoći će vam da zaštitite i sebe vozača od moguće zaraze. Ako možete, sa sobom ponesite malu bočicu dezinfekcionog sredstva, prenosi Nedeljnik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79