Kako se Kemal Mrndžić sakrivao u Americi: “25 godina živio anonimno”

Kako se Kemal Mrndžić sakrivao u Americi: “25 godina živio anonimno”


Međunarodni krivični sud UN-a za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da su stražari u logoru Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja te da su sudjelovali u mučenju i drugim oblicima progona srpskih zatočenika u logoru

Kemal Mrndžić koji je u toku rata u BiH bio nadzornik stražara u ozloglašenom logoru Čelebići uhapšen je u SAD-u i optužen po više tačaka za prevare prilikom dobijanja izbjegličkog statusa i kasnije državljanstva SAD-a.

U predgrađu Bostona živio je 25 godina, uglavnom, anonimno.

Optužen je u srijedu za falsificiranje, prikrivanje i zataškavanje materijalne činjenice od američke vlade trikom, shemom ili sredstvom; korištenje prevarom stečene američke putovnice; te posjedovanje i korištenje prevarom stečene kartice socijalnog osiguranja.

Prema tužbi, Mrndžić je služio kao nadzornik stražara u zloglasnom zarobljeničkom logoru u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Međunarodni krivični sud UN-a za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da su stražari u logoru Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja te da su sudjelovali u mučenju i drugim oblicima progona srpskih zatočenika u logoru.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija