Kako se pravilno postavlja zastava BiH? (FOTO)

Uvijek je važno imati u vidu da žuti trougao na državnoj zastavi ne smije biti okrenut naopako, jer je on njen centralni dio i simbolizira geografski izgled države Bosne i Hercegovine i njena tri konstitutivna naroda.

Prema Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine, jasno je definisano da je zastava plave boje, da se desno od centra nalazi trougao žute boje, paralelno lijevoj strani trougla, od gornjeg ruba zastave do donjeg ruba, proteže se red bijelih petokrakih zvijezda.

Zastava je pravougaonog oblika i odnos između dužine i širine zastave je 1:2.

Tarik Jesenković, dizajner Izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice u BiH El-Kalem, pojasnio je za Preporod.info da nije sporno kada državna zastava stoji vodoravno, ali kada je treba staviti vertikalno, onda nastaje problem, jer je uobičajeno da se zastava obara udesno, u pravcu kretanja kazaljke na satu.

Kada se naša zastava tako postavi, po tom pravilu gubi na simbolici zbog kosine trougla. Nužno je uz zastavu donijeti i zakonski akt koji će tačno ovo regulirati. Dizajneri su nudili rješenja, ali državne institucije nikada nisu uzele za shodno to prihvatiti i urediti – kazao je Jesenković.

Podsjetio je da je u nekim državama pogrešno postavljanje zastave ozbiljan prekršaj koji se kažnjava i sankcioniše.

Donošenje potrebnih dokumenata nije veliki posao, a nastaje velika šteta kada se ugled i imidž države u tom segmentu narušava, jer bi državna simbolika morala imati adekvatan tretman i biti zakonski jasno propisana – kazao je Jesenković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79