Kako su kriminalci preko sarajevskog restorana prali novac

Kako su kriminalci preko sarajevskog restorana prali novac


Zbog čega, pitali smo državnog tužioca Džermina Pašića ove sedmice, niste blokirali restoran Dos Hermanos u Sarajevu, iako ste ga pretresali?

Ni tri dana kasnije tužilac Pašić, taj heroj mjeseca, nije odgovorio na naša pitanja. Bilo ih je ukupno četiri. Za svaku temu po jedno. Ali danas se bavimo Dos Hermanosom.

Državni tužilac Džermin Pašić zna da je vlasnik Dos Hermanosa odbjegli vođa Škaljarskog klana Sani Al Murda. Zna, jer upravo on raspolaže Sky prepiskama Sanija Al Murde iz kojih je jasno da je narko novac uložen u ovaj elitni restoran u Radićevoj ulici u centru Sarajeva piše Istraga.

Početkom maja prošle godine (9.5), jake policijske snage upale su Dos Hermanos. Odgovorne osobe i formalne vlasnice Barbare Pekić nije bilo. Ona je nešto ranije pobjegla u Dubai. Državni tužilac Džermin Pašić, nekoliko mjeseci prije akcije, saslušavao je Barbaru Pekić i tako joj dao do znanja da je osumnjičena za organizirani kriminal. I, logično, Barbara Pekić, pravog imena Emina Alibegović je pobjegla. Baš kao što je i državnom tužiocu i Pašićevom prijatelju Dubravku Čampari, ranije pobjegao Barbarin polubrat – Sani Al Murda.

Formalni vlasnik restorana Dos Hermanos je kompanija Golden Port.

Još uvijek, kao odgovorno lice se vodi Barbara Pekić, polusestra Sanija Al Murde koja je u bjekstvu. Ista osoba, dakle, odbjegla Barbara Pekić, odgovorno je lice i u kompaniji Golden Port. Osim što je direktorica Dos Hermanosa i Golden Porta, Barbara Pekić je i vlasnica Golden Porta, koji je vlasnik Dos Hermanosa.

“Prethodna vlasnica” Emina Alibegović je, zapravo, ista osoba. Emina Alibegović je promijenila ime u Barbara Pekić. Sada ćemo, u nastavku, kroz Sky prepiske dokazati da je stvarni vlasnik Dos Hermanosa

Datum komunikacije je 14.12.2020. godine

Nenad Crnogorac u grupnoj komunikaciji piše Elmedinu Karišiku zvanom Medo da je bio u Sarajevu.

Nenad Crnogorac: “Upoznao sam nekog čovjeka koji se predstavio kao Eko Šuntić. Kaže da ima firmu „Fourlines“ i da je radio namještaj u Dos Hermanos a da je porijeklom iz Bara. Sani, znaš li ga?

Sani Al Murda: Ma, pobjego mi iz restorana. Trebao je raditi ali je zajebo statiku cijele zgrade kada je rušio i čistio prostor. Zbog tog smrada sam morao uložiti još puno para da se zgrada ne bi srušila. Onda je opet nešto zajebo i kad sam se počeo derati na njega on je pobjego i nije se nikad vratio. Htio sam poslati neke momke da ga „oderu“ po nogama što iskreno i planiram uraditi. To je jedan prevarant koji je prije čuvao cuke kod Keljmendija. Skloni se od njega, ništa s njim.

Nenad Crnogorac: Imam ja momke ako treba da ga polome ili naplate dug ako je ostao dužan.

Sani Al Murda: Aha. Treba platiti nekome da ga dobro prebije. Ali fino, brate, da ga armaturom oderu da ga polome dobro, ruke noge itd.

Iz ovih prepiski je jasno da je narko boss Sani Al Murda stvarni vlasnik restorana Dos Hermanos. No, nisu samo te prepiske dokaz. Evo još detalja.

Komunikacija od 30.04.2020. godine

Sani Al Murdaa piše advokatu Bojanu Veselinovću: „Nego ovako malo pričam sa Medom (Elmedin Karišik) pa mi reče da imaš nešto o Ajnadžiću. Pa me zanima šta je to radila ta stoka. Jer meni treba da završi onaj prostor da otkupim od opštine i da dadnem neki drugi u zamjenu. Pa sve danas sutra itd. A reče mi Medo da je neke stanove prebacivao na sebe. A ti si se dogovarao sa njim već oko toga? A zanima me tko sa njim to sve radi? Sa kim te stanove prevodi, jel imaš cijelu mrežu ljudi koji rade sa njim? A tko kupuje te stanove od opštine kasnije itd? Tko od druge strane upisuje stanove i kako ih isplaćuju? Znači na džaba. I on zna da se protiv njega vodi postupak i protiv njih sviju tamo I oni dalje isto. Nju su saslušali kad? Je l’ to sad nešto aktualno ili od ranije? Prije dva mjeseca je ispitivana u MUP-u. Hmm.. Majku im. A izjavu koju je dala u MUP-u je l’ ga lično tereti ili ? Dobro je l’ mogu ja reći šupku da mu mogu završit da nema pritisak na istragu (neću mu nikakva imena spominjat) a da nam završi to i to. Dobro dobro, je l’ zna ovo sestra moja (Barbara Pekić) išta o ovome? Jer ona se gleda sa Osmom (Osmo Babić, bivši savjetnik Nedžada Ajnadžića) onim njegovim savjetnikom. Hajde sad ću ja poslat jednu kriptu Ajnadžiću pa da ga uključimo u grupni. Ali to je jedna seljačina neotesana. Hajde sad ću ja sa njim da zaokružim ovo. I ako ne završi sto nam treba stavit ćemo njegovo ime u sve to. A koliko je očigledan slučaj ? Da bi se on mogao osudit ? Napravi mapu i da mi sve te lokacije po broju nekom kojem se vode i datumima kad je on šta uradio šta ne treba. Da mogu Osmi reći da mi ga dovede i da mu kriptu uvali. Pa da mu kažem da će mu se ime stavit pored svake ove stavke i parcele. I da mogu spriječiti ako želi”.

Komunikacija Al Murda – Bojan Veselinović od 14. maja 2020.

Sani Al Murda: A šta je sad sa baštom opet ? To je onaj dio bašte (Dos Hermanos) što smo imali na livadi ? Hahahaah haos šta radi. Je l’ normalna (sestra Barbara Pekić). Moram joj pisat ne može se tako bahato ponašat i skretati pažnju na sebe“.
Barbara Pekić, polusestra Sani Al Murde i formalna vlasnica Dos Hermanosa

Komunikacija Al Murda – Barbara Pekić, 20.10.2020. godine

Sani Al Murda: „Sestro, je l možeš odvojiti 30k i dati Audiju. Samo da mu dadne neko drugi a ne ti. Neka mu dadne Adis negdje na ulici. Sad ću napraviti grupni chat.

Nekoliko minuta kasnije grupna komunikacija između Sanija Al Murde, Barbare Pekić i Nenada Crnogorca

Sani Al Murda: Sestro, piši vrijeme i mjesto kada možeš sutra da dodaš 30k

Nenad Crnogorac: Ne mogu da se sjetim gdje sam uzeo prošli put?

Dan kasnije, 21. 10. 2020. godine Nenad Crnogorac u grupi potvrđuje da je “uzeo” novac koji mu je iznesen iz restorana Dos Hermanos.

Iz ovoga je sasvim jasno da je Sani Al Murda stvarni vlasnik restorana Dos Hermanos. Iako je to znao, državni tužilac Džermin Pašić nije blokirao rad ovog ugostiteljskog objekta koji i danas posluje iako je i formalna vlasnica Barbara Pekić u bjekstvu.

Istovremeno, čelnici državnih, federalnih i kantonalnih institucija u ovom restoranu troše budžetski novac planiran za reprezentaciju. Tako su svoje goste u restoran koji je u vlasništvu odbjeglog šefa Škaljarskog klana svoje goste na službene ručkove vodili čelnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Predsjedništva Federacije (Kabinet predsjednice i dva potpredsjednika) Ministarstva za odgoj i obrazovanje u Vladi Kantona Sarajevo, Centralne banke BiH ….

Kako bi se shvatile razmjere Al Murdinog kokainskog biznisa, u nastavku ćemo, ukratko, citirati samo nekoliko prepiski koje potvrđuju da Al Murda iz Južne Amerike krijumčari tone kokaina u Belgiju, Nizozemsku, afričke zemlje, Australiju …

Komunikacija od 07. i 8. 10.2020. godine

Sani Al Murda piše izvjesnom Blagoti: Odmaraj i spavaj, pa da će mu ujutro pisati. Mali neka idu u hangar da se nastavi proizvodnja.

Sani Al Murda: Blagota, šta se dešava, kakva roba ispadne.

Komunikacija od 18.10.2020. godine oko 19,21 sati

Sani Al Murda: Blagota, hoćeš li moći sutra pomoći momcima ili kad budeš mogao

Blagota: Juniori nisu radili, otišli su jutros i do ponedjeljka ili utorka neće ići. Kolumbosi su rekli da je sve 95% spremno i da samo čekaju benzin i da startuju. Krupni se povrijedio, lijevo rame nateklo i otišo je doktoru,. Kurd je potpuno normalan, kao bubica, kao da nije isti čovjek, Svi su i vrijedni kao mravi, posebno Čileanac. Evo robe

Blagota: Ovo je prva faza, iz jedne vreće izvađeno tačno 2,5 kilograma. Sad se kuha kiselina, bit će strašna roba. Ovi su čarobnjaci.

Blagota: Ovo je prva faza, iz jedne vreće izvađeno tačno 2,5 kilograma. Sad se kuha kiselina, bit će strašna roba. Ovi su čarobnjaci.

Komunikacija od 17.01.2021 godine

Ognjen Orašanin (odbjegli član Škaljarskog klana): Pošalji mi sliku robe

Sani A Murda: Evo

Sani Al Murda: Prošla nije baš najbolja, a da je ova dobra i otići će tona najvjerovatnije za dvije nedjelje.

Komunikacija od 16.02.2021. godine oko 21,29 sati

Sani Al Murdaa: Upravo šalje 4 pomorca za Južnu Afriku jer sam kupio dolje jedan brod. Mogu robu vaditi u Australiji na više strana ribaricom ali neću da vade veću količinu robe na taj način, Mogu 1000 kila, maksimalno 1500. Poslao sam 600 kilograma u Australiju i čekam da stigne”.

Iz ovih prepiski je jasno da Sani Al Murda, kojeg potražuje i belgijsko pravosuđe, krijumčari kokain. Taj novac, pored ostalog, uložio je u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u restoran Dos Hermanos.

Iako mu je sve to poznato, državni tužilac Džermin Pašić nije zatražio blokadu rada Dos Hermanosa. Ali nije ovo jedino sumnjivo postupanje tužioca Pašića i slučaju Al Murda. U narednim danima donosimo nove detalje. Jer mi nemamo 300 hiljada razloga da zaustavimo našu Istragu.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija