Kako su Turci uspjeli uhvatiti ženu za manje od 10 sati od terorističkog napada?

Kako su Turci uspjeli uhvatiti ženu za manje od 10 sati od terorističkog napada?


Žena, osumnjičena da je ostavila bombu na šetalištu u Istanbulu, uhvaćena je oko 10 sati nakon strašnog napada. Ispostavilo se da je u pitanju sirijska državljanka Ahlam Albašir, čije je tragove pratio specijalni tim gledanjem snimaka sa 1.200 nadzornih kamera i nakon pretresa 21 adrese.

Kako prenose turski mediji, nakon što je ostavila bombu na šetalištu, koja je ubila šest osoba, a ranila 81, Albašir je prvo otišla u Esenler a zatim u kuću ćeliju u Kučukčekmedžeu.

Albašir je tokom ispitivanja priznala da je specijalni obavještajac PKK/PID/IPG i da je naređenje za napad dobila iz Kobanija. Razumije se da je osumnjičena u Tursku došla ilegalno iz Afrina.

Nakon eksplozije u ulici Istiklal, srcu Turske, u nedjelju oko 16:20 sati, policija je stupila u pripravnost. Proglašena je mobilizacija u obavještajnim i antiterorističkim kancelarijama istanbulske policije. Formirani specijalni tim je prikupljao snimke svih sigurnosnih kamera u regionu. Ukupno 1.200 kamera je pregledano sekundu po sekundu.

Sa snimaka je utvrđeno da je žena sa maramom na glavi bacila bombu u saksiju za cvijeće nasred ulice. Od tog trenutka, timovi su zaključili da je žena terorista brzo hodala prema Tunelu u ulici, nekoliko minuta prije nego što je bomba eksplodirala. Nakon eksplozije, počela je da trči. Policija je sa snimka saznala da je žena prvo taksijem otišla do kuće u okrugu Esenler. Pretražena je 21 adresa u istom regionu, uključujući i tu kuću, i privedeno je 48 ljudi koji se dovode u vezu sa njom. Međutim, Albašir nije pronađena tamo.

Žena zvanično osumnjičena za napad u Istanbulu

Privedeni su priznali da se ona krije u ćeliji u Kučukčekmedžeu. Po dobijanju te informacije, tim za specijalne operacije počeo je da se priprema za napad. Pripreme su vršene uzimajući u obzir mogućnost sukoba ili novog bombaškog napada.

Kuća ćelija na posljednjem spratu trospratne zgrade je bila opkoljena. U 02:50 sati upao je operativni tim. Žena je savladana prije nego što je uspjela da dođe do oružja. U kući u kojoj je policija tražila eksploziv, pronađena je veća količina dolara, eura i zlata. Zaplijenjeni su i napunjeni pištolj i kutija metaka.

Prema pisanju turskih medija, Albašir se zaledila kada je vidjela policiju ispred sebe. U kući su pronađene njene pantalone, marama i čizme koje je nosila kada je bacila bombu.

Privedena Sirijka (23) koja je odgovorna za napad u Istanbulu: Pogledajte šta su joj pronašli u kući

Na snimku na kojem je uhvaćena kako bježi nakon bacanja bombe, vidi se da Albašir u jednoj ruci drži ružu, a u drugoj mobilni telefon.

Ispitivanjem je otkriveno da je Albašir dolazila taksijem do ulice Istiklal tri dana prije napada. U taksiju je pored vozača bio još jedan muškarac, član iste terorističke organizacije.

Albašir je u nedjelju istim taksijem ponovo došla do ulice. Izašla je sama iz taksija i hodala do ulice, dok su se taksista i drugi muškarac odvezli sa lica mjesta. Nakon što je bacila bombu, pobjegla je drugim taksijem. Sa članovima organizacije sastala se u Esenleru, a odatle je odvedena u kuću ćeliju.

Prema saopštenju policije, administracija PKK u Kobaniju rekla je članovima organizacije u Istanbulu da im “šalju muškarca i ženu i da će izgledati kao muž i žena”.

Supružnici stradali tokom eksplozije u Istanbulu: Iza bračnog para ostalo dvoje maloljetne djece

Prije četiri mjeseca Albašir je došla ilegalno u Istanbul sa muškarcem, i smjestili se u kući u Esenleru, gdje su živjeli članovi PKK. Izigravali su muža i ženu i radili u tekstilnoj fabrici kako ne bi privukli pažnju.

Kriminalističko odjeljenje Generalnog direktorata za bezbjednost saopštilo je da je eksploziv upotrebljen u bombaškom napadu TNT.

– U hemijskoj analizi nalaza dobijenih iz vozila kojim je terorista došao na lice mjesta i naših građana koji su stradali, utvrđeno je da je eksploziv upotrebljen u napadu TNT, jedan od eksploziva velike snage – navodi se. Saznalo se da je bomba bila tempirana i poduprta kuglama i komadima metala.

Policija traga za osobom koja je dostavila bombu Albašir, a sumnja se da je donijeta iz Sirije.

Novi detalji o terorističkom napadu u Istanbulu: Ahlam Albashir planirala bijeg u Grčku



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija