Kako Vlada KS plaća GRAS-ove dugove? Tako što uzima novac od policije

Kako Vlada KS plaća GRAS-ove dugove? Tako što uzima novac od policije


Osim milion KM, za pokriće GRAS-ovog akumuliranog gubitka je preraspodijelila još 200.000 KM ranije planiranih za finansiranje političkih stranaka i parlamentarnih grupa.

Odluka o preraspodjeli novca (Foto: Klix.ba) Odluka o preraspodjeli novca (Foto: Klix.ba)

Podsjetimo, GRAS i kantonalna vlada potpisali su početkom oktobra ove godine sporazum u cilju rješavanja nagomilanih problema u preduzeću. GRAS se obavezao na smanjenje broja radnika, a vlast na investicije od više stotina miliona KM i isplatu dugova.

“Planirati dodatna sredstva u budžetima za period od 2021. do 2030. za rješavanje dugovanja koja su navedena u članu 2. sporazuma u tačkama 1., 2. i 3. u ukupnom iznosu od 150 miliona KM, odnosno u minimalnom iznosu od 15 miliona KM godišnje”, navedeno je u sporazumu.

Kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem je u intervjuu za Klix.ba u septembru istakao da ukupni dug ovog preduzeća iznosi 320 miliona KM.
Dugovi su uzrokovali blokadu računa zbog čega nisu isplaćivane plate radnicima. Oni su zbog toga bili spremni na proteste, a onda je krajem oktobra počela isplata zaostalih plata.
Profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta Aziz Šunje je u izjavi za naš portal upozorio da “sporazum koji podrazumijeva davanje novca neuslovljavanjem kvalitetnim upravljanjem neće rezultirati ničim”.

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija