Kakva je procedura za smjenu Bisere Turković i da li je izvodiva?

Kakva je procedura za smjenu Bisere Turković i da li je izvodiva?


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio inicijativu SNSD-a i HDZ-a kojom se traži da Vijeće ministara pokrene smjenu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. Ipak, kao i mnoge druge incijative i ovo je čisti populistički potez bez šanse da bude usvojeno.

Nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, danas je Dom naroda glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a usvojio ovu inicijativu.

Ovo je još jedna u nizu inicijativa koje su usvojene bez velike šanse da će biti provedene do kraja i političkim liderima služe za jeftini populizam i kupljenje političkih poena bez stvarnog preuzimanja odgovornosti.

Da bi Bisera Turković ili bilo koji drugi ministar u Vijeću ministara bio smijenjen neophodno je da postoji saglasnost i stranke koja je predložila na tu poziciju, što je u principu teško postići.

Kako izgleda procedura za smjenu ministara

Prema Zakonu o Vijeću ministara, proceduru za postupak smjene može pokrenuti predsjedavajući Vijeća ministara, ali je neophodno da tu odluku potvrdi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Za potvrdu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine potrebno je da prijedlog o smjeni bude usvojen i u Zastupničkom domu i u Domu naroda.

Prema tome, jasno je da bi za smjenu Bisere Turković bila neophodna podrška njene matične stranke ili opozicije iz Federacije BiH na državnom nivou što je apsolutno nerealno očekivati.

Pored nedostatka odgovarajuće većine u Parlamentu BiH da se donese odluka o smjeni ministrice Turković, dodatnu dozu uzaludnosti ovakvoj inicijativi daje to što je pokrenuta samo mjesec prije Općih izbora koji će dovesti do formiranja nove zakonodavne, a nakon toga i izvršne vlasti.

Približavanje Općih izbora i izborne kampanje je možda upravo odgovor na to zašto se inicijativa za smjenu ministrice pokreće sada.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija