Kanton nezakonito isplatio 226.000 KM uposlenicima za vjerske blagdane

Posavski kanton je tokom 2018. godine isplatio svojim zaposlenicima jubilarne nagrade naknade u iznosu od 81.221 maraka te naknade za obilježavanje vjerskih blagdana u iznosu od 226.000 KM, iako su se isplate vršile mimo zakona.

Naknada za obilježavanje vjerskih praznika predviđena je samo Kolektivnim ugovorom za policijske službenike u MUP-u, dok ostali propisi ne utvrđuju pravo na istu.

-Naknada je isplaćena u iznosu od 250 KM po zaposleniku, na osnovu Odluke Vlade od 17. decembra 2018. godine. Pravo na jubilarne nagrade predviđeno je kantonalnim propisima koji reguliraju naknade državnih službenika, namještenika i policijskih službenika i zaključenim kolektivnim sporazumima za policijske službenike, osnovno i srednje obrazovanje u Kantonu, stoji u revizorskom izvještaju za prošlu godinu.

Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH i Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, čiji je potpisnik i Kanton, nisu predviđene jubilarne nagrade, zbog čega revizori konstatiraju da kantonalni propisi nisu usklađeni sa prethodno navedenim propisima, ni u ovom dijelu.

U revizorskom izvještaju navodi se kako za navedene isplate nema zakonske osnove. ‘

-Važećim propisima o naknadama troškova zaposlenih u Kantonu utvrđeno je i pravo na jubilarne nagrade, što nije u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH i Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, čiji potpisnik je i Kanton. Također, smatramo neosnovanom isplatu naknada za vjerske praznike u iznosu od 176.500 KM, s obzirom na to da pravo na istu nije utvrđeno ni kantonalnim ni federalnim propisima- stoji u izvještaju.

Također, u Kantonu nije donesen zakon o plaćama i naknadama državnih službenika i namještenika, već su se za obračun plaća primjenjivali platni razredi i koeficijenti utvrđeni odlukama Vlade.

Platni razredi i koeficijenti za izabrane dužnosnike, državne službenike i namještenike koji su u primjeni, nisu usklađeni sa platnim razredima i koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Stoga, revizori Kantonu preporučuju da je potrebno donijeti propise kojim će se platni razredi i koeficijenti za obračun plaća zaposlenih u organima vlasti Kantona usaglasiti sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH, Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika u FBiH, a osnovicu i bod utvrđivati pregovorima sa reprezentativnim sindikatom.

Uz to, preporučuje se usaglašavanje propisa kojim se reguliraju naknade troškova zaposlenih u Kantonu sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH i Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH. Posavski kanton je od Ureda za reviziju institucija u FBiH dobila mišljenje s rezervom, objavio je Bljesak.info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79