Foto: Oslobođenje
Kantonalna inspekcija privremeno zabranila rad bazena na Termama

Kantonalna inspekcija privremeno zabranila rad bazena na Termama


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo privremeneo je zabranila rad kompleksu Termalne rivijere u sarajevskoj općini Ilidža.

“Sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove juče je, odmah po dostavljenim nalazima JU Zavod za javno zdravstvo, koji nisu bili usaglašeni sa važećim pravilnikom (Pravilnikom o sanitarno- tehničkim i higijenskim uslovima bazenskih kupališta i zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda) rješenjem privremeno zabranio upotrebu vode u dijelu bazenskog kompleksa Termalna rivijera Ilidža dok se ne provedu hitne korektivne mjere i dobije dokaz o udovoljavanju propisanih uslova. Inspektor po službenoj dužnosti prati izvršenje donesenih mjera (pranje bazena, dezinfekcija i ponovno punjenje bazena čistom vodom) čija se ispravnost ponovo provjerava laboratorijskom analizom uzoraka čiste vode koji su već uzeti iz dva bazena sa spornim uzorcima (veliki unutrašnji i veliki vanjski bazen) i za koje se rezultati još čekaju. Tek nakon dobijenih zadovoljavajućih rezultata od strane Zavoda, dio kompleksa kojem za sada kupači nemaju pristup, biće ponovo otvoren, dok je voda u ostalom dijelu bazenskog kompleksa zdravstveno ispravna i sigurna za kupače”, naveli su na upit Oslobođenja iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove te su dodali:

“Napominjemo da su u provedbi nadzora sanitarni inspektori ovlašteni i privremeno zabraniti upotrebu bazenske vode, ako se inspekcijskim pregledom ustanovi da nije primjerena za kupanje tj. ako predstavlja rizik za zdravlje ljudi ili ako nisu ispunjeni uvjeti za osiguranje zdravstvenih uvjeta za bazensku vodu. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u svojim laboratorijama vrši ispitivanje zdravstvene ispravnosti uzoraka vode iz bazena u KS i provodi stručni nadzor, te redovno i po službenoj dužnosti obavještava sanitarnu inspekciju o rezultatima dobijenih analiza”.

Kako se može vidjeti na fotografijama, posjetioce su danas dočekale trake na vratima i unutar kompleksa.

Na zvaničnoj Facebook stranici Termalne rivijere Sarajevo tvrde da su zatvoreni “zbog tehničkog kvara”.

“Zbog tehničkog kvara na postrojenju unutrašnji bazen i vanjski bazen sa toboganima neće biti u funkciji do otklanjanja kvara, dječiji bazen i vanjski bazen sa valovima su u funkciji”, napisali su iz Termalne rivijere Sarajevo.

Podsjetimo, Crna Hronika je prije četiri dana objavila snimak sa Termi, a na kojem se vidi očajno stanje na bazenima. U roku 24 sata od objavljivanja snimka, službenici Terma su očistili bazen.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija