Kantonalna inspekcija za CH: “Ugostitelji imaju 6 mjeseci prilagođavanja, poslije slijede novčane kazne”

Kantonalna inspekcija za CH: “Ugostitelji imaju 6 mjeseci prilagođavanja, poslije slijede novčane kazne”


Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje konačno će stupiti na snagu 13. juna. Pravila za ugostitelje i građane su spremna, a prekršitelji će se suočiti s kaznama koje mogu doseći i do 5.000 KM.

Portal Crna-Hronika kontaktirala je Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Kantona  Sarajevo koja je bila više nego jasna kada je pitanje provedba Zakona o kontroli i ograničenju upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U prvoj godini primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje (“Sl. novine FBiH”, br. 38/2022) inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, koji imaju nadleženost za provođenje nadzora nad ovim zakonom, a to su inspektori rada u oblasti zaštite na radu, prosvjetni, tržišno-turistički, sanitarni i zdravstveni inspektori, svako iz svoje nadležnosti, provodili su redovne inspekcijske nadzore, kao i nadzore inicirane prijavama, odnosno predstavkama, žalbama i zahtjevima građana, te u svim slučajevima donošenja upravnih mjera provodili i kontrolne nadzore donesenih rješenja (upozorenja ili naređenja). – potvrdila je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Vildana Brdarić-Vranj za portal Crna-Hronika.

100KM kazna za svako lice koje konzumira cigarete unutar ugostiteljskog objekta

Subjekti kontrole između ostalog su bili ugostiteljski objekti, tržni centri, zdravstvene i obrazovne ustanove, trgovine, te ostale javne institucije i organi uprave sa sjedištem u Kantonu Sarajevo.

Kako je to i zakonom precizirano inspektori su u prvoj godini nadzora nad ovim zakonom djelovali preventivno na način da su subjekte kontrole upoznavali sa zakonskim obavezama i upozoravali ih na primjenu istog, što znači da novčane sankcije do sada nisu izricane.

Stupanjem na snagu Pravilnika o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije 5. juna, date su jasne smjernice i precizirani uslovi koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio period od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama, nakon čega će se moći primjenjivati i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora.

Obzirom na period prilagodbe inspekcija će djelovati preventivno i korektivno s ciljem usvajanja zakonom propisanih odredbi.

Nakon perioda prilagodbe u ovoj oblasti biće moguće izricati propisane kaznene odredbe predviđene Zakonom u zavisnosti od počinjenog prekršaja koje se kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM.

Sve se mijenja za par dana: Kako kafa bez cigarete?

Pravna i fizička lica mogu podnjeti pismeni zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, te će nadležna inspekcija dalje postupiti prema propisanim odredbama Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo (“Sl.novine KS”, broj 2/17 i 37/21). – potvrdila je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Vildana Brdarić-Vranj za portal Crna-Hronika.

Podsjećamo građani, pravna i fizička lica bilo kakve nepravilnosti, odnosno kršenje propisa čiju primjenu nadzoruju inspekcije Kantona Sarajevo mogu prijaviti na navedene načine.

1. putem linka prijave
2. na dežurni telefon 033 770 156, u vremenu od 8:00 – 16:00 sati
3.Slanjem poruke putem vibera na broj 062 946-000 radnim danima od 16:00-22:00 sata i vikendom



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija