Kasumović i zvanično uputio inicijativu za otpis dugovanja RMU Zenica: Svakom rudaru po 4.500 KM

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i zvanično je jučer uputio inicijativu za otpis dugovanja Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica d.o.o., koju je poslao na adrese Javnog preduzeća “Elektroprivrede BiH” d.d. Sarajevo i RMU Zenica d.o.o. Zenica.

“Uvaženi rudari i Upravo, RMU Zenica prema sudskim presudama duguje Gradu Zenica iznos od oko 2,6 miliona KM zbog neplaćanja takse za gradsko građevinsko zemljište (KGZ), što uzrokuje čestu blokadu računa, te nemogućnosti isplate plata, toplih obroka i drugih uvezanih primanja. Takvo teško stanje unutar vašeg rudnika dovodi i Grad Zenicu u nepovoljan položaj iz razloga što je zakonska obaveza Gradskog pravobranilaštva Zenica da poduzima pravna sredstva i radnje u svrhu zaštite imovine i imovinskih interesa Grada, što podrazumijeva i naplatu potraživanja koja Grad Zenica ima prema svim fizičkim i pravnim licima”, navodi Kasumović u inicijativi.

Ističe kako zbog svega navedenog Grad Zenica iskazuje volju i spremnost za razgovore, sa ciljem konačnog rješavanja predmetne problematike tako da se izvrši oprost duga.

“To bismo učinili pod uslovom da Javno preduzeće “Elektroprivrede BiH”, odnosno Uprava Koncerna u čijem sastavu se nalazi i zenički rudnik, isplati ta sredstva direktno rudarima na privatne račune. Dakle, od ukupnog duga koji RMU Zenica duguje Gradu Zenica, a kada se raspodijeli na sve komorate, zeničkim rudarima bilo bi isplaćeno po oko 4.500 KM, plus svi doprinosi. Uvažavajući i činjenicu da se dana 16.08.2022. godine ovoj Upravi obratio i Samostalni sindikat rudnika Federacije BiH – Samostalni sindikat radnika RMU “Zenica”, s vjerom u iznalaženje povoljnog rješenja povodom predmetne problematike, samo učvršćuje našu namjeru da zajednički osiguramo prava zeničkih rudara. Duboko vjerujem u dobronamjernost onih koji odlučuju o pravima zeničkih rudara, te se nadam skorom pozitivnom odgovoru”, zaključio je Kasumović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79