Kasumović napao Trojku: Finansirate Dodika! Objasnite dogovoreni procenat u korist RS

– Neka lideri Trojke objasne dogovoreni procenat u korist RS kada Kanton Sarajevo uplaćuje više PDV-a nego cijeli manji bh. entitet.

“Federacija BiH je, prema svim pokazateljima, morala dobiti 2,1 posto više prihoda sa Jedinstvenog računa. Umjesto toga, dobila je manje od 1 posto. Razliku je nova vlast prepustila Miloradu Dodiku. Javno pitam lidere Trojke zašto to rade? Zašto su građane Federacije osudili da i dalje finansira Milorada Dodika.  Razlika u raspodjeli prihoda u korist Dodika su ogromni novci. Na godišnjem nivou to su stotine miliona KM. I tim novcem Dodik finansira lobiste po svijetu da rade protiv Bosne i Hercegovine. A Nermin Nikšić ima svoju federalnu premijersku fotelju”, kaže Fuad Kasumović.

Aktuelni gradonačelnik Zenice i predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative prije nešto više od 20 godina imenovan je za eksperta Ureda visokog predstavnika koji će raditi na reformi poreskog sistema, formiranju Uprave za indirektno oporezivanje i pisanju Zakona o jedinstvenom računu.

Kasumović je taj posao realizirao, zajedno sa još nekoliko stručnjaka i “u prste” zna odredbe zakona, načine priliva i raspodjele novca sa Jedinstvenog računa na koji se slivaju sve uplate po osnovu indirektnih poreza.

“Ne mogu više da trpim ovu nepravdu i ovo laganje građana. Stanovnici FBiH su zakinuti za stotine miliona. Vidim da se Trojka “busa u prsa” da je stvari “popravila”. Da, SDA je radila isto. I oni su jeftino trgovali s Dodikom.  Vrijeme je odavno da se to prekine i nadao sam se da će Trojka smoći snage da to uradi.  No, zarad fotelja nastavili su.  Pozivam svakog ozbiljnog ekonomistu da uradi analizu i vidi šta je dogovoreno, koji procenti za raspodjelu sa Jedinstvenog računa. Jasno je k’o dan da su građani F BiH opet zakinuti!”, kaže Kasumović u razgovoru za Politicki.ba.

On tvrdi i da su na evropskom putu “pokupljene samo mrvice”.

“Imamo taj Zakon o vinu o kojem se godinama pričalo.  Gdje je on u 14 prioriteta Evropske komisije? Nama trebaju usvajanja desetina i stotina propisa i zakona da bi smo imali stvari napredak ka EU. A Trojka od tog jednog zakona pravi senzaciju. I još nam kažu da su usvojili još nekih zakona koji su evropski. A nisu! Vidimo to i na slučaju usvajanja izmjena Zakona o VSTV-u.  Ali, neka o tome raspravljaju stručni. Imam pravo na svoje mišljenje.  Ono gdje sam “na svom terenu” i gdje mogu s potpunom sigurnošću tvrditi, novim procentima raspodjele prihoda sa Jedinstvenog računa BiH, Trojka finansira Dodika i njegovo rušenje BiH. Neka Nikšić odgovori zašto to radi. Neka lideri Trojke objasne dogovoreni procenat u korist RS kada Kanton Sarajevo uplaćuje više PDV-a nego cijeli manji bh. entitet – kaže Kasumović za Politicki.

Prema najnovijem dogovoru Trojke, HDZ BiH i SNSD-a, ove godine entitetu F BiH pripada 62,01 posto prihoda sa jedinstvenog računa, dok je entitetu RS pripalo 34,44 posto.

Godinu dana prije, manji bh. entitet imao je 34,97 posto ukupnih prihoda s Jedinstvenog računa, a F BiH 61,48 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79