Poljoprivrednici iz Posavine traže isplatu poticaja za pšenicu i prijete blokadom

Poljoprivrednici iz Posavine, izrazili su svoje nezadovoljstvo i zahtjeve blokirajući dio magistralnog puta Tuzla – Orašje, nedaleko od graničnog prelaza. Njihovi zahtjevi uključuju isplatu obećane pomoći za proizvedenu pšenicu u prošloj i ovoj godini, u iznosu od šest stotina maraka po hektaru. Također traže trenutnu isplatu dospjelih poticaja i hitan sastanak s nadležnim federalnim ministrom za poljoprivredu.

Ogorčeni poljoprivrednici su najavili da će, ukoliko do petka ujutro u 10 sati ne dobiju odgovor na svoje zahtjeve, preduzeti korak dalje i blokirati granični prelaz Orašje. Njihov cilj je postići dogovor s vladinim organima kako bi ostvarili svoje pravo na poticaje i podršku za poljoprivrednu proizvodnju.

Ministar poljoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine, Kemal Hrnjić, izrazio je spremnost Vlade da pregovara s poljoprivrednicima i zajedno pronađe rješenje za njihove zahtjeve. On je istaknuo da nema potrebe za radikalnim potezima kao što je blokada graničnih prelaza te pozvao na dijalog kako bi se postigao kompromis koji će zadovoljiti obje strane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79