Foto: Crna-Hronika
Katastrofalno stanje na porodilištu u Sarajevu: “Uslovi kritični, nemaju ni toaletnog papira”

Katastrofalno stanje na porodilištu u Sarajevu: “Uslovi kritični, nemaju ni toaletnog papira”


Porodilište u Sarajevu ponovo se našlo u centru pažnje zbog sve gorih uslova za trudnice i novorođenčad. Brojne porodice izvještavaju o ozbiljnim problemima koji pogađaju ovo važno zdravstveno ustanovljenje piše Crna-Hronika.

Sarajke se žale da ova ustanova nema klimatizaciju, nema adekvatnu opremu kao i nedostatak kadrova navode kao glavne probleme ove institucije.

Pročitajte njihove ispovijesti na Facebook-u.

“Ja sam se prošli mjesec porodica na Jezeru i uslovi su više nego kritični. To je bio najtopliji dan u Sarajevo. Toliko je bio toplo da nismo smjele ni prozor otvoriti da ne bi ušao topli zrak.

Jednu noć nisam oka sklopila od vrućine. Ja sam zog bebe morala ostati duže i konstantno sam ila mokra ko čep i kosa i spavačiva. 90% žena su imale epiziotomiju tj ili su zaražene ili su pukle i šivane su. Na toj vrućini imati živu ranu pod uloškom je nepodnošljivo, ne znam kako se sve nismo inficirale.

Ja sam mislima da ću poludjeti od vrućine. Ono nije humano i da, nemaju ni papira, kad idete na CTG namažu vas gelom i nema papira da se obrišete. Također u WC-u nema papira. Samo da kažem da sale i kabineti gdje borave doktori imaju klimu, samo prostori gdje su porodilje, bebe i operisana djeca na pedijatriji nemaju. Nema kome nisam pisala, od ministara, zastupnicima, svi samo kažu da je to do menadženta Kliničkog centra a ne do njih” – izjavila je ogorčena Sarajka.

Zašto bi klima bila pod moranje? Pa na KCUS-u nema opreme za rad da bi neometano radili ljekari i sestre, kakva klima?

Nemaju medicinsku opremu za rad, pacijenti mjesecima čekaju na pregled, nije klima prioritet. Ali zato narod šuti kad ministar najavi kupovinu helikoptera, kad porodicu s 5 auta obezbijeđenja vozaju po BiH. Svi šute i odobravaju i na kraju očekujete klime u zdravstvenim ustanovama?

Klime nije bilo ni prije 7 godina kad sam ležala sa kćerkom u julu. Hušili smo se od vreline sa još 4 osobe u sobi. Pored toliko problema, nedostatka doktora, svog osoblja, oopreme, da meni smeta što nema klime ili redimo šta nam donesu za jelo? Pa nisam u hotelu…

Klima treba naravno. Zamislite djecu bolesnu leže pod nekim bolovima, znoje se i majke također. Pa nije klima skupa, to bi svaki odjel trebao imati. ali nismo mi toliko napredni, nemamo neki lijek ili često gazu u ambulanti. Ali Bože moj neka su nam djeca zdrava.

Klime nema na mnogim klinikama nažalost…

Haj što nema klime, nego nema ni osnovnih potrepština za pacijente. Ja sam na Ortopediji nosila od Bivacina do gaza mužu amputirac a za osoblje da ne govorim koliko su nemarni…

Dok se ljudi svađaju oko klime i njene štetnsti sve državne ustanove već godinama koriste klimu. Njima ne škodi e narode narode…

“Ja sam neki dan ležala na Pedijatriji i baš je bilo toplo. Nas 4 u sobi sa 4 djece, soba mala, spavali sa otvorenim prozorom i u sobi do je ležala žena sa bebom koja je donijela klimu sa sobom . Ona što se stavi na pod i uključila je. Kaću sestre da je to dozvoljeno ko želi može donijeti.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija