Katica: Za 30 posto smo smanjili broj imovinskih krivičnih djela

Katica: Za 30 posto smo smanjili broj imovinskih krivičnih djela


Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica bio je gost TVSA u emisiji Špica.

Tema razgovora bila je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, nabavka helikoptera za MUP Kantona Sarajevo, borba protiv zloupotrebe droga…

U terminu, kada je Vilsonovo šetalište puno šetača, rekreativaca, roditelja s djecom došlo je do pucnjave i ubistva, što je potreslo i uznemirilo građane, te narušilo sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo.

”Takvi slučajevi svakako uzburkaju javnost, uznemire javnost, uznemire građane, mi to razumijemo unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno unutar policije koja se bori protiv svih devijantnih ponašanja koja mi imamo na podrčju Kantona Sarajevo i upravo je takav policijski posao – učiniti mnogo stvari, spriječiti mnoga ponašanja da bi smanjili broj krivičnih ponašanja, odnosno kriminalnih ponašanja i onda se desi jedan događaj koji po načinu, mjestu i vremenu izvršenja odudara od svega ostalog”, kaže Katica.

Katica ističe da je u Kantonu Sarajevo do prije pet godina bilo do jedanaest ubistava tokom godine, da su se prošle godine desila četiri, a ove godine dva ubistva, te da posljednje ubistvo odudara od svih ranijih ubistava.

“Po svim objektivnim pokazateljima i dužan sam zbog policije to da kažem – postižu se izuzetni rezultati. Zadnje tri godine mi smo za 30 posto asmanjili broj imovinskih krivičnih djel, podsjećam nije to samo krađa nečije imovine, to je razbojništvo koje smo imali vrlo često na našim ulicama i ta vrsta krivičnih djela je konačno utihnula”, kaže Katica.

Katica je govorio o nabavci helikoptera.

“Prezadovoljan sam zbog činjenice da smo uspjeli realizirati taj projekat. Potpisali smo ugovor i ugovor je objavljen na web stranici MUP-a KS. Sve detalje iz tog ugovora može pročitati bilo ko. Sljedeće sedmice potpisujemo ugovor za školovanje naših pilota. U razgovorima smo sa aerodromom za hangar i smještajnim kapacitetima za višenamjensku letjelicu”, rekao je Katica.

“U čitavoj prošloj godini smo privremeno oduzeli 83 vozila, a samo u 6 mjeseci ove godine 124 oduzeta vozila. Zadajemo udarac ovoj vrsti kriminaliteta”, rekao je Katica te zaključio da će saobraćajni policajci od 1. jula ove godine nositi body kamere.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija