Foto: Ilustracija
Kazne veće od tri miliona: Pumpe i markete koštalo kršenje marži

Kazne veće od tri miliona: Pumpe i markete koštalo kršenje marži


 

Zbog kršenja marži prilikom formiranja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, benzinske pumpe i marketi u entitetu RS unazad godinu dana kažnjeni su sa skoro 3,62 miliona KM.

Prema podacima Inspektorata RS, od marta lani do kraja februara ove godine, inspektori su obavili ukupno 516 kontrola u pomenutim objektima, a u 310 utvrđene su nepravilnosti.

U januaru i februaru ove godine, na benzinskim pumpama sprovedene su 24 kontrole formiranja cijena, od čega su tri bile sa utvrđenim nepravilnostima, pa su izrečene kazne od 45.000 KM. Kada je riječ o formiranju cijena osnovnih životnih namirnica, obavljeno je 28 kontrola u marketima i trgovačkim objektima. U tri slučaja utvrđeno je da se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena, pa su im izrečene kazne od 45.000 KM – kažu za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

Naglašavaju da je prioritet u radu republičke tržišne inspekcije i u protekloj godini bila kontinuirana kontrola formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, kao i goriva.

U tržnim centrima i marketima u protekloj godini izvršene su 203 kontrole poštivanja Uredbe o ograničavanju marži. U 138 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, na osnovu kojih su inspektori izdali 304 prekršajna naloga u visini od 1.253.200 KM. Takođe, sprovedena je i 261 kontrola na benzinskim pumpama, od čega je 166 bilo sa utvrđenim nepravilnostima. Izdato je 338 prekršajnih naloga od 2.275.700 KM. Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na formiranje cijena – poručuju iz Inspektorata RS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija