Kiša ali i uvoz pčelarima pretstavljaju velike probleme: Sele u krajave gdje mraza nije bilo

Loše vrijeme i kiša prouzrokovaće slabije prinose kada je riječ o prvoj bagremovoj paši ove sezone pa su pčelari prinuđeni da kroz prihranu sačuvaju društva, kako bi na tržištu bilo dovoljno domaćeg meda, jer je uvozni često upitnog kvaliteta.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Damir Barašin rekao je da ovolika količina kiše nije dobra u ovom periodu, što će dovesti do problema pogotovo neiskusnijim pčelarima.

– Na nekoliko lokacija bagrem je izmrzao, ali vjerujem da su pčelari, koji se ozbiljno bave pčelarstvom i žive od toga, već odselili u krajeve gdje mraza nije bilo – rekao je Barašin.

Prema njegovim riječima, sve od Banjaluke, preko Posavine i do onih mjesta uz Drinu od bagremove paše mnogo zavisi i kompletna sezona.

– Ovo će definitivno zadati velike probleme, jer pčele ulaze u vrhunac snage i potrebno im je proširivanje a vrijeme nije toplo. Pčele kada nemaju šta da rade su kao djeca, onda prave belaj. Sve njihove aktivnosti po pitanju rojenja staju onog momenta kada se pojavi u prirodi veća količina nektara i nadamo se da će se to u narednim danima i desiti, jer bagrem obično u našim krajevima cvjeta oko 5. maja, tako da će pčelari imati prostora da pripreme pčele – rekao je Barašin.

Kao udruženje u narednom periodu potrudiće se da sačuvaju domaću proizvodnju, ali i da insistiraju da se pojačaju kontrole kada je riječ o uvozu.

– Jedna od narednih aktivnosti Saveza udruženja pčelara RS jeste to da sa svim relevantnim institucijama vidimo na koji način da zaštitimo potrošače i domaću proizvodnju pčelinjih proizvoda. Potrošači bi trebalo od lokalnih pčelara da kupuju med, ono što je provjereno – rekao je Barašin.

Naglašava da je ključni problem med koji se uvozi u BiH, a lani je, kaže, uvezeno više od 600 tona i to upitnog kvaliteta.

– Prošle godine smo uvezli više od 180 tona meda samo iz Turske po cijeni od 4,70 KM po kilogramu, a skoro smo dobili izvještaj iz EU koji kaže da od 15 uzoraka meda iz Turske 14 nije bilo ispravno. Trebamo svi da se zapitamo šta kupujemo i jedemo – rekao je Barašin.

Predsjednik zvorničkog Udruženja pčelara “Bagrem” Zoran Birčaković kazao je da na području ovog grada do sada na sreću bagrem nije izmrzao.

Optimista je i nada se da će se ponoviti prošlogodišnji prinosi.

– Definitivno nam ovo vrijeme ne ide naruku, ali mislim da neće biti loša godina, a pčelari trebaju da se potrude da društva održe u dobroj kondiciji. Mora se nabavljati prihrana jer ništa s vana ne mogu donijeti još uvijek. Pogača ili šećer, to je jedini način da se poboljšaju društva i budu spremna za bagremovu pašu. Lani je bila godina bolje od prosječne – rekao je Birčaković, naglasivši da s nestrpljenjem čekaju stabilizaciju vremena jer tada pčele kreću s aktivnošću, piše Glas Srpske.

Damir Barašin kaže da je prošla godina bila solidna i pčelari još imaju zalihe meda. Cijena varira od 18 do 22 marke, dok je na jugu Srpske kilogram i do 25 maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79