Kladnju hitno potrebna pomoć u gašenju požara, helikopteri OSBiH nisu u mogućnosti gasiti vatru

Kladnju hitno potrebna pomoć u gašenju požara, helikopteri OSBiH nisu u mogućnosti gasiti vatru


U Kladnju već treći dan gori deponija otpada Stanovi, a koja se nalazi u blizini naseljenih mjesta.

Povodom požara danas je u prostorijama Općine Kladanj održana hitna sjednica Štaba civilne zaštite općine Kladanj.

Članovi Štaba su informisani da je požar aktivan od četvrtka i da se sa dodatnih 5 vatrogasnih jedinica pokušavao ugasiti međutim do danas uz svu mehanizaciju i ljudske kapacitete to nije bilo moguće učiniti.

Juče i danas se čine napori da se sa više hiljada kubika zemlje i posipnog materijala sa kamenoloma Hrastić požar ugasi međutim do danas još uvijek napori nisu dali željene efekte.

POGLEDAJ GALERIJU

Općina Kladanj je uputila zahtjev Kantonalnom Štabu CZ i Oružanim snagama BiH da se pruži pomoć u angažovanju helikopterau gašenju požara te su isti rano jutros izvršili izviđanje i donijeli odluku da se usljed opasnosti od eksplozije metana na lokalitetu Stanovi odbije zahtjev za angažovanjem helikoptera.

Načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović i načelnik Štaba su poduzeli aktivnosti i osigurali da se pored lokalnih kapaciteta angažuje više od 10 vatrogasnih vozila sa područja općina Tuzlanskog kantona koji će se uključiti od popodnevnih sati u gašenje požara.

Od danas se obustavlja posipanje zemljom i posipnim materijalom te se svi kapaciteti usmjeravaju na gašenje vodom koja će se dopremati sa vještačke akumulacije vode Brana. Svi članovi Štaba su zaduženi da se u organizacionom smislu poduzmu sve aktivnosti kako bi se osiguralo što brže punjenje cisterni sa vodom te da se danas uz pomoć topova izbaci što veća količina vode u samo srce požara, zaključeno je iz Štaba civilne zaštite.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija