Klupko se odmotava: Šta otkriva server AU u BiH koji je pronađen na vikendici kod Sarajeva?

Istražni organi došli su u ponedjeljak posjed servera Američkog univerziteta u BiH koji je čuvan u jednoj vikendici u okolini Sarajeva. Riječ je o serveru koji se nalazio prostorijama Srednje škole metalskih zanimanja odnosno Srednje mašinske škole u Sarajevu gdje je osnivač i vlasnik AU u BiH Denis Prcić iznajmljivao prostorije za održavanje nastave na univerzitetu. Server je jedno vrijeme nalazio u toj zgradi, nakon čega se po Prcićevom naređenju sakrio kada su istražni organi počei se baviti nezakonitostima u radu Prcića, AU u BiH, kao i izdavanja lažnih diploma.

Na tom serveru nalaze se podaci AU u BiH, upisanim studentima, ocjenama i svim drugim informacijama koje će biti od koristi tokom postupka.

Denisu Prciću određen jednomjesečni pritvor

Pretres je izvršen po naredbi Suda BiH koji je Prciću u nedjelju odredio jednomjesečni pritvor na prijedlog tužioca Olega Čavke. Pritvor je određen i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović koja je učestvovala u nezakonitim radnjama, falsifikovala tuđe potpise, a sve u cilju fingiranja dokumentacije da je Osman Mehmedagić, direktor OSA-e bio student AU u BiH. Prema za sada dostupnim podacima, a koje je iznio i tužilac Čavka, nema dokaza da je Mehmedagić bio student AU u BiH niti je mogao legalno dobiti diplomu koju je priložio Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e, a nakon čega je proglasio tajnim dokumentom čime je pokušao zaustaviti istražne radnje koje su se provodile.

U pronađenoj dokumentaciji grafolog je utvrdio da su kidane originalne stranice, a lijepljene druge sa falsifikovanim imenima.

U avgustu 2020. godine iz prostorija AU u BiH u Tuzli Belkić-Mujkanović i njen suprug Emir Mujkanović kojem su određene mjere zabrane iznijeli su dvije kartonske kutije u kojima se nalazila određena dokumentacija, ali ne i matične knjige, registar indeksa za koje se sumnja da su ih sakrili Prcić i Mujkanovići.

Podsjećamo, AU u BiH godinama je upisivao studente i sa područja KS i držao im nastavu u Sarajevu iako nikada nije registriran za rad u Sarajevu. Iako su istražni, inspekcijski i nadležni organi koji su zaduženi za kotnrolu rada visokoškolskih ustanova upozoravni na te nelegalne aktivnosti reakcije su izostale. Interesantno je da mnogi predavači koji su predavali studentima među kojima su neka od vrlo zvučnih imena ne žele govoriti za medije niti se vezivati za AU u BiH.

Protiv Prcića vodi se još jedan postupak u Tužilaštvu TK po prijavi studenata za zloupotrebu položaja i ovlaštenja jer im je tražio dodatne uplate od 1.500 KM, a što je uslovljavao izdavanjem diploma.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79