Ko bi mogao formirati vlast na državnom nivou?

Nova vlast na nivou Bosne i Hercegovine neće biti formirana prije marta sljedeće godine, saglasna je većina političkih aktera. Nakon objave konačnih rezultata izbora pokrenuta je stranačka slagalica, ali još nedostaje informacija, kako bi na kraju mogao da izgleda vladajući mozaik. Čeka se današnje zasjedanje HNS-a, kada će biti jasnija slika postavke vlasti na državnom nivou.

Ako se pokaže čvrstim partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH, što bi moglo da bude poznato već danas, šanse da Savjet ministara BiH bude formiran bez stranke Milorada Dodika biće umanjene. Grupa stranaka iz Federacije BiH okupljena oko podrške članu Predsjedništva Denisu Bećiroviću, rado bi sklopile drugačiji dogovor, ali kažu da žele funkcionalnu vlast sa većinom u oba doma državnog parlamenta.

“Naravno teoretski i ustavno je moguće napraviti vlast i bez Doma naroda, obzirom da DN ne potvrđuje Vijeće ministara ali tada imamo, pretpostaviti je, nefunkcionalnu vlast u BiH”, smatra Elvir Karajbić, glavni sekretar SDP-a BiH.

Milorad Dodik tvrdi da je SNSD blizu obezbjeđivanja četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH. Žrtvama u ovoj slagalici bi tako mogle postati opozicione stranke iz RS, ali i Stranka demokratske akcije.

“SDA je nama dužnik jer nas je prevario 2014. kada je formirana vlast sa onima iz opozicije. Mi nismo nešto ni zagrijani za taj nivo vlasti, ali smatramo da je logično da oni koji imaju vlast na entitetima, treba da participiraju gore”, kaže Dodik.

SDA ne gubi nadu. Kažu, oko najjače stranke treba da se okupi probosanski blok i suprotstavi antibosanskoj i antievropskoj politici, prije svih, SNSD-a. Sumnjaju u takav kapacitet osmorke.

“Onda je prijeko potrebno da druge političke stranke probosanske u PSBiH sa SDA se napravi jedan jak probosanski blok koji će odgovoriti na sve izazove u mandatu 2022-2026”, navodi Adil Osmanović iz SDA.

Predsjednik PDP-a kaže da opozicioni blok iz RS ima dovoljno mandata u Predstavničkom domu da bi bio dio vlasti. Branislav Borenović ne izjašnjava se o tome da li bi njihove nade mogla da ugasi potvrda partnerstva SNSD-a i HDZ-a. Ne dopustiti četiri delegata u Domu naroda SNSD-u je ključni preduslov, kaže.

“To je ključni izazov s kojim se suočava i RS i BiH u narednom periodu, kako i na koji način ponovo zaustaviti namjeru Dodika da bude apsolutni vladar, gospodar ove zemlje kroz četiri delegata u Domu naroda koje on nema na osnovu i ovako kontroverznih izbornih rezultata”, kaže Borenović.

Na Dodikove tvrdnje da mu fali jedan glas da bi Narodna skupština RS izglasala četiri delegata SNSD-u, Borenović kaže da to može da obezbijedi jedino blok stranaka sa bošnjačkim predznakom, javlja BHRT.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79