Ko bude palio korov bez vatrogasaca morat će platiti kaznu od 100 do 1.000 KM

Ko bude palio korov bez vatrogasaca morat će platiti kaznu od 100 do 1.000 KM


Građani Republike Srpske dužni su obavijestiti vatrogasce prije paljenja korova prilikom uređenja imanja jer će u suprotnom platiti kaznu.

To je kao jedna od obaveznih mjera regulisano Zakonom o zaštiti od požara u RS, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine.

Zakon definiše da je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Predviđena je i novčana kazna od 100 do 1.000 KM za prekršaj, ako se pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasaca.

Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih površina često je uzrok požara.

Iz policije stoga pozivaju građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija