Ko će biti kandidat za predsjednika FBIH ispred reda Srba?

Ko će biti kandidat za predsjednika FBIH ispred reda Srba?


Centralna izborna komisija BiH danas je razmatrala Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i delegata za Dom naroda BiH iz FBiH. Kako su istakli iz CIK-a Dom naroda Parlamenta FBiH dostavio je 18. januara imena dva kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Dostavljene su nominacije kandidat grupe od 13 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH iz Kluba bošnjačkog naroda što je SDA-ov Refik Lendo.

Kandidatkinja grupe od 22 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH iz Kluba hrvatskog naroda je Lidija Bradara.

Nakon izvršenih provjera, CIK je potvrdio njihove nominacije.

Indikativno je kako CIK-u nije dostavljena nominacija kandidata iz Kluba Srba federalnog Doma naroda, što ukazuje da predstavnici Trojke i HDZ-a uprkos tome što su mogli predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, to nisu uradili, a zašto to nije bio slučaj, saznat ćemo vjerovatno u narednim danima.

Podsjetimo, SDP ima osam, a HDZ tri delegata u Klubu Srba i to im je bilo dovoljno da dogovore kandidata za potpredsjednika, ali to nisu učinili. Sada postoji opcija i da ukoliko ne bude dogovora u roku od 30 dana od potvrđivanja izbora, broj potrebnih delegata za nominovanje kandidata bude spušten na sedam, a tada će opet biti zanimljiva politička borba.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija