Ko će s kim u tal na lokalnim izborima: Ne zna se ko pije, a ko plaća

Politička scena u Sarajevskom kantonu zagrijava se za nadolazeće lokalne izbore, a politički akteri već počinju s promovisanjem svojih kandidata i planova na društvenim mrežama.

Posebna pažnja usmjerena je na ključne općine poput Starog Grada, Centra i Novog Sarajeva, gdje je politička situacija postala izrazito dinamična.

U Starom Gradu, aktuelni načelnik Irfan Čengić (SDP), koji je na prijevremenim izborima preuzeo mjesto nakon smjene Ibrahima Hadžibajrića, ponovo će se natjecati, vjerovatno uz podršku Trojke i Demokratske fronte (DF). Njegov potencijalni protivnik bit će Dženan Selmibegović iz Stranke demokratske akcije (SDA), s kojim se već suočio na ranijim izborima.

U općini Centar, Srđan Mandić će pokušati obnoviti svoj mandat, ali ovaj put bez široke podrške koju je imao ranije zbog sukoba između Naše stranke i Naroda i pravde (NiP). Uprkos kritikama, Naša stranka će ga vjerovatno podržati, dok bi NiP mogao istaknuti svog kandidata ili ostati neutralan. SDP se očekuje da će također stati iza Mandića. S druge strane, SDA bi mogla kandidirati Faruka Kapidžića, uz moguću podršku DF-a.

U Novom Sarajevu, Naša stranka i NiP su kritički nastrojeni prema aktuelnom načelniku Hasanu Tanoviću (SDP). Naša stranka želi kandidirati Vildanu Bešliju, dok NiP favorizira Samira Avdića, trenutnog dogradonačelnika Sarajeva. Ipak, SDP bi trebao ponovno podržati Tanovića. Iako je Benjamina Karić spominjana kao potencijalna kandidatkinja, vjerovatnije je da će ona predvoditi SDP-ovu listu za općinsko vijeće.

U Novom Gradu, načelnik Semir Efendić (SBiH) očekuje podršku SDA, dok će protivnike vjerovatno naći u NiP-u, s kandidatima poput Mirze Selimbegovića ili Adisa Bešlića, direktora KJKP Park.

Što se tiče Ilidže, Nermin Muzur (NiP) je glavni favorit, dok je Azra Muzur iz SDA moguća protivnica.

Lokalni DF bi trebao podržati Muzura, dok se očekuje da će oni podržati Mirzu Čelika iz DF-a za načelnika Hadžića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79