Ko će sačuvati, a ko dobiti ministarsku fotelju u RS-u?

Vlada RS-a trebala bi biti formirana u prvoj polovini ovog mjeseca. Barem je tako ranije najavljivao mandatar Radovan Višković, koji uveliko obavlja konsultacije sa koalicionim strankama, ali i drugim partnerima. Imena u budućem sazivu još nisu poznata, ali su gotovo izvjesni oni koji nastavljalju tamo gdje su, sada već prošli mandat, stali.

Među prvima su na konsultacijama kod mandatara bili predsjednici Narodne partije Srpske i Ujedinjene Srpske, koja je već dobila mjesto predsjednika Narodne skupštine. Očekuju još jedno ministarsko mjesto. O imenima, ali i o kojem tačno resoru se radi – ne žele govoriti.

„Budući da sam ja izabran za predsjednika Narodne skupštine, nama će ostati jedno mjesto u Vladi. Nismo razgovarali o resoru. Kada budemo imali drugi krug konsultacija i kada budemo imali sve informacije, dat ćemo informacije za medije“, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Očekivanja imaju i u NPS-u, čiji predsjednik Darko Banjac ističe kako nisu pričali posebno o kojim ministarstvima je riječ, ali da je riječ o dva ministarstva.

Dio vlasti je i Pokret za državu, jer, smatraju, to je jedini način da doprinesu boljem i kvalitetnijem životu građana RS-a, prije svega Bošnjaka. Dobili su mjesto potpredsjednika Narodne skupštine, a u tu fotelju sjeo je Mirsad Duratović. Tvrde da im pripadaju jedno ili dva ministarstva. Iako ne govore koje, u javnosti se spominje Ministarstvo trgovine. No, osim ministarskih fotelja, Pokret za državu očekuju da će dobiti i neke druge rukovodeće funkcije.

„Mi očekujemo jedno ili dva ministarstva. Očekujemo Agenciju za povratak. Očekujemo i upravne odbore, direktore škole, neka druga radna mjesta, na kojima možemo da pomognemo ljudima da ostanu svoji na svome“, istakao je Sevlid Hurtić, član Pokreta za državu.

Dio postizbornog kolača mogao bi pripasti i DNS-u, novom-starom SNSD-ovom partneru. Iako se polugama vlasti priklonio, prvi čovjek stranke Nenad Nešić u željama, reklo bi se, skroman: „DNS-u nisu bitni resori, nama jer bitna RS“.

Iako kaže da im resori nisu bitni, u javnosti se spominje da bi DNS mogao dobiti Ministarstvo saobraćaja i veza ili da bi eventualno Nešić opet mogao na čelo Puteva RS-a. U tom slučaju, Nedeljko Čubrilović vraća se tamo gdje je bio prije 8 godina, u Ministarstvo saobraćaja i veza. Dok se o resorima i dalje dogovara i pregovara, iz opozicije kažu da od nove Vlade ne očekuju ništa. Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, ponovio je da će joj Radovan Višković opet biti samo formalno na čelu, te da neće odlučivati ni o čemu. Isto mišljenje ima i kada je riječ o novim ministrima: „To će biti jedna u nizu marionetskih vlada, u kojoj će jedan najobičniji poslušnik formalno biti premijer. Postoji jedan centar moći iz kojeg se sve kreira i jasno je da će svi ministri i sva vlada, kao i sve institucije, zavisiti samo od jednog čovjeka, tako da je potpuno nebitno hoće li premijer biti Višković ili neki drugi poslušnik iz SNSD-a“.

Višković o sastavu Vlade nije htio govoriti. Šef stranke Milorad Dodik, ipak, jeste. Više o brojevima, nego o imenima: „SNSD treba da ima 9,7, odnosno 10 ministara, ali možda damo koalicionim partnerima“.

Otkrio je Dodik i da će u Vladi biti novih imena, ali i nekih starih. Ako i pristane da partnerima, od 10 planiranih, svojih da barem dva, izvjesno je da to neće biti Ministarstvo finansija. Taj resor SNSD ostavlja sebi, a moguće opet i Zori Vidović. U javnosti se pominje da ostaju i Alen Šeranić, Petar Đokić, Boris Pašalić te Anton Kasipović, ali ne neminovno u istim ministarstvima. Zanimljivo je posebno ko će na čelo MUP-a. Teško je očekivati da Dragan Lukač ostane. Jedna od opcija je Siniša Kostrešević, a ona, u posljednje vrijeme najglasnija, da bi Lukača mogao naslijediti Siniša Karan, generalni sekretar Vlade RS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79