Ko i zašto osporava primjenu Zakona o vanrednom usklađivanju penzija za pripadnike Oružanih snaga

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić osporava primjenu Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, navodi Zijad Kamarić predstavnik penzionisanih pripadnika OS BiH.

Prema tvrdnjama penzionisanih pripadnika OS BiH još nije počela primjena Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Pored činjenice da je pred Ustavnim sudom Federacje BiH Premijer Federacije Fadil Novalić izjavio apelaciju na Prijedlog ovog zakona, da bi svi dobro pokazali koliko su uz boračku populaciju, već je na realciji Federalno ministarstvo za socijalnu politiku i rad – direktor Zavoda PIO/MIO, pripremljena nova opstrukcija u primjeni ovog Zakona.

Prema saznanjima vojnih penzionera, direktor PIO/MIO Zijad Krnjić uputio je prema Parlamentu Federacije Zahtjev za autentično tumačenje ovog Zakona, iako je za to ovlašten Premijer Novalić a ne Krnjić. Direktor Krnjić ovakav potez opravdava uputom resornog ministarstva (tj. Spahić Kenana), dok je zapravo pravi cilj upućivanja zahtjeva, kako tvrde penzionisani oficiri i podoficiri, generiranje formalno-pravne greške u postupku pred Parlamentom kako bi imali novi pravni osnov za novu apelaciju Ustavnom sudu. Jasno je ovim časnim stariješinama o kakvim se igrama radi.

Prema praksi Ustavnog suda Federacije, u sličnim pravnim situacijama ocjene ustavnosti Inicijative za Autentično tumačenje zakona i usvajanje Prijedloga autentičnog tumačenja zakona, utvrđeno je da je kršenje odredbi Poslovnika u postupku autentičnog tumačenja te akte čini neustavnim. Interesantno je da je jednu od takvih apelacija izjavio ministar Vesko Drljača, a znamo da upravo on rukovodi ministarstvom koje je dalo uputu Krnjiću u slučaju traženja autentičnog tumačenja Zakona o usklađivanju vojnih penzija.

Poučeni iskustvom da tokom usvajanja Zakona o usklađivanju, namjerno ili slučajno od strane Predsjedavajućeg predstavničkog doma, nisu tražena mišljenja određenih tijela, a što je Novaliću bio glavni argument u izjavljenoj apelaciji Ustavnom sudu, penzionisani oficiri i podoficiri pozivaju Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije i Premijera Federacije, da u postupku davanja autentičnog tumačenja zakona ispoštuju sve propisane odredbe Poslovnika o radu. Samo zakonitim postupanjem će se omogućiti jednakost pred zakonom i time djelimično eliminira diskriminacija za 2300 demobilasnih oficira i podoficira na koje se odnosi ovaj zakon.

Ostaće zabilježeno da je po prvi put u historiji neko tražio autentično tumačenja cijelog zakona, a kako se razvija situacija možda će ovo biti jedinstven slučaj da se dva puta na jednom ustavnom sudu pokušava „oboriti“ isti zakon i to onaj koji se odnosi na eliminaciju diskriminacije branitelja. Možda i zato što Zijad Krnjić nije bio niti jedan dan u redovima Armije R BiH ili MUP-a a uredno je rigistriran u Registru boraca da je bio branitelj. Da nije žalosno bilo bi smiješno”, navodi se u dopisu penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79