Ko je jedina osoba koja nije htjela potpisati Dejtonski sporazum?

Jučer se navršila 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Krešimir Zubak je jedini koji je 1995. godine odbio potpisati Dejtonski mirovni sporazum, ali nije imao podršku, kako kaže, bosansko-hrvatskog tima i tu je bio problem. Povukao se iz političkog života, misli da je vrijeme da mlađi preuzmu vodstvo u politici.

Zubak je svojevremeno otkrio zbog čega je bio za potpisivanje Vašingtonskog, a protiv Deytonskog sporazuma.

– Uvijek sam se zalagao za funkcioniranje BiH na kantonalnom principu, unutrašnje uređenje po ugledu na Švicarsku koja se pokazala kao državna zajednica. Na tom sam insistirao i zbog toga sam i prihvatio Vašingtonski sporazum. Međutim, kasnije se od toga odustalo’ , izjavio je Zubak .

Zubak je otkrio je po njemu Dejton bio čak i antiustavan:- Pa moj je dojam, a mnogi su na temelju javnih istupa srpskih pregovarača i drugih aktera u Banjoj Luci i Beogradu stekli sličan utisak, da je barem u početku srpska strana bila najnezadovoljnija rješenjima iz Dejtona. Svjedoci smo da se danas situacija drastično promijenila. Ja, dakle, i dalje držim kako se u Dejtonu odstupilo od nekih elementarnih principa međunarodnoga prava. Prioritetno želim naglasiti kako je Daytonskim sporazumom flagrantno prekršen Ustav FBiH, izjavio je Zubak.

Naveo je i razlog odustanka od Vašingtonskog sporazuma:

– Mislim da su politički predstavnici srpskog naroda u to vrijeme bili protiv toga” .

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79