Foto: Crna-Hronika
Ko je kriv što Savez duguje Budnji 330.000 KM: “Račun blokiran, morat ćemo predat utakmice”

Ko je kriv što Savez duguje Budnji 330.000 KM: “Račun blokiran, morat ćemo predat utakmice”


Račun je blokiran zbog duga od 164.000 KM koji je s kamatama narastao na skoro 330 hiljada maraka i na koji Hotel Ilidža ima izvršnu presudu

Može li se zaista desiti ono u što niko ne želi vjerovati, a to je da Košarkaški savez Bosne i Hercegovine bude prinuđen otkazati nastup naše reprezentacije u dvije ključne utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo?

Riječ je o dvomeču “Zmajeva” protiv Hrvatske 21. i 24. novembra ove godine, u kojima bi trebala pasti odluka u trećem putniku na Eurobasket 2025. iz naše kvalifikacijske grupe E.
Hoće li predati utakmice?

Sudeći prema riječima generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH Dževada Alihodžića – može! – piše Raport

“Sa blokiranim računom ništa ne možemo napraviti.

Može doći u pitanje odigravanje utakmica, možda ćemo ih morati predati”, dramatično je upozorio Alihodžić prije nekoliko dana.

A račun je blokiran zbog duga od 164.000 KM koji je s kamatama narastao na skoro 330 hiljada maraka i na koji Hotel Ilidža ima izvršnu presudu, odnosno sudsko rješenje da “poklopi” račune KSBiH, što se i desilo.

Dugovi su napravljeni još 2014. i 2015. godine kada je na čelu  Saveza bio Elmedin Konaković.

Bandić: Hoće li nam pošteni Elmedin Konaković reći kako je potopio Košarkaški savez BiH!?

Posljednji pokušaj rukovodstva KSBiH da s vlasnikom Alijom Budnjom, odnosno menadžmentom Hotela Ilidža, postigne dogovor nije bio uspješan…
Kalušić: Budnjo izgubio povjerenje

“Razgovor s njima su obavili predsjednik Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš i generalni sekretar Dževad Alihodžić.

Koliko sam informiran, uz razumijevanje za situaciju u kojoj je Savez, Budnjo je obavijestio Miloša i Alihodžića da je izgubio povjerenje zbog ranije neispunjenih obećanja, odnosno dogovora koje je imao s bivšim generalnim sekretarom Amerom Čolanom.

Tada su postigli dogovor, ali Budnjo tvrdi da to nije ispoštovano”, kaže nam član Upravnog odbora KSBiH Arnel Kalušić.
Decenija dugova

No, Čolan kaže da niti su dugovi prema hotelu Ilidža napravljeni u njegovom mandatu (funkciju preuzeo 2018. godine, u sporno vrijeme, kad su nastali dugovi, generalni sekretar bio je Harun Mahmutović) niti je uopće biti u situaciji da ispoštuje ili neispoštuje dogovor s Budnjom jer mu je mandat okončan još u martu 2023. godine.

“S Budnjom je dogovor bio da mu upravo tokom 2023. počnemo kroz rate vraćati dugovanja. On je do tada bio maksimalno korektan, nije pravio problem.

Izašao nam je u susret i pristao da mu od 2023. počnemo vraćati dugove, uz dogovor da i neke naše selekcije budu smještene tokom okupljanja u hotelima Ilidža, uz naravno posebnu, povoljnu cijenu koju bi za nas formirali”, objašnjava Čolan.

U međuvremenu, on je nakon što mu je istekao mandat napustio Savez, ali tvrdi da je Upravni odbor KSBiH imao sve informacije vezane za ovaj slučaj i pita zašto nisu ispoštovali dogovor s Budnjom?

“Sve informacije je imao Upravni odbor, uključujući predsjednika i potpredsjednike, znači i Dalibor Miloš i Boris Spasojević i Aid Berbić.

Kad sam odlazio iz Saveza, dao sam i napismeno sve obaveze. Ne mogu se braniti tvrdnjama da nisu znali, jer za sve postoje papiri”, tvrdi Čolan.

Kaže da Košarkaškom savezu BiH prijeti i blokada Energoinvesta koji također ima izvršnu presudu na oko 90.000 KM.

“I to je jedan stari dug po kojem Energovinest može izvršiti blokadu.

Koliko znam, s Energoinvestom pregovara član Upravnog odbora KSBiH Adnan Jašarević kako bi se izbjegao i taj problem”, poručuje Čolan.
Miloševe optužbe

Komentirao je Čolan pismo aktuelnog predsjednika KSBiH, ali i predsjednika KS Herceg-Bosne, Dalibora Miloša, u kojem je kritizirajući predsjednika Košarkaškog kluba Široki Antu Sutona, “okrznuo” i Čolana.

“Je li možda razlog što gospodin Suton sve ovo radi to što ne može zakonski osporiti odluke sa prošlogodišnje Skupštine (Skupština KSHB, op.a.) pa tražite način kako napraviti pritisak, čak i po cijenu transformiranja Saveza i formiranje Košarkaškog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, na čemu su njegovi jurišnici počeli raditi s bivšim sekretarom KSBiH?”, poručio je Miloš.

Čolan to komentira riječima: Optužbe su smiješne

“Pročitao sam to. Mislim da je to u neku ruku pokušaj da se obmanu klubovi zbog dešavanja u Košarkaškom savezu Herceg-Bosne.

Pogotovo mi je smiješno da se vrši udar na Sutona koji zaista tolike godine radi vrhunski posao sa Širokim”.

A što se tiče (trenutno nepostojećeg) federalnog košarkaškog saveza, Čolan kaže:

“Niti pravim taj savez niti sarađujem s nekim po tom pitanju niti znam neke “jurišnike”. Međutim, činjenica je da će se to kad-tad morati uraditi i ne ovisi od toga šta ko želi ili ne, već što tako nalaže zakon.

Svi ostali strukovni sportski savezi na državnom nivou u BiH su ustrojeni po tom principu i djeluju kao udruženja entitetskih saveza”.
Šta ako ne bude dogovora?

Šta će se desiti ako ne bude dogovora s Budnjom u vezi isplate dugovanja, odnosno “deblokiranja” računa Košarkaškog saveza BiH.

Kako saznajemo, KSBiH nema rezervnu varijantu da vlastitim snagama riješi te obaveze.

Sve oči su uprte u Vladu Federacije BiH i Kanton Sarajevo čija bi podrška, navodno teška 500.000 KM, trebala riješiti nagomilane probleme.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija