Ko je sarajevski student koji odlučuje ko će formirati vlast u Crnoj Gori

Prema trenutnim projekcijama osvojenih mandata, ni aktuelna vlast ni prosrpska opozicija ne mogu okupiti izbornu većinu i formirati izbornu vlast bez relativno male partije pod nazivom URA (ujedinjena reformska akcija) koju vodi Dr. Dritan Abazović.

Sa najmanje četiri osvojena mandata u parlamentu Crne Gore, upravo će partija URA (Platforma Crno na bijelo) Dritana Abazovića biti jezičak na vagi kod formiranja nove parlamentarne većine, piše Slobodna Bosna.

Ovaj sarajevski student može odlučiti ko je izborni pobjednik u Crnoj Gori?!

Student generacije

Parlament Crne Gore ima 81 zastupnika što znači da je za parlamentarnu većinu potrebno najmanje 42 zastupnika. Prema trenutnoj projekciji Đukanović sa svojim tradicionalnim saveznicima može imati maksimalno 39 mandata, a možda čak i 40, dok prosrpska opozicija može računati na maksimalno 38 do 39 mandata. To praktično znači da će izbornog pobjednika odlučiti partija URA koju predvodi doktor političkih nauka Dritan Abazović sa najmanje četiri osvojena mandata.

Predsjednik Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija) Dr. Dritan Bazović tu funkciju obavlja od aprila 2017. godine. Poslanik je 26. saziva Skupštine Crne Gore. Žestoki je kritičar režima Mila Đukanovića ali jednako je kritičan i prema prosrpskoj opoziciji.

Abazović je etnički Albanac iz Ulcinja. Tamo je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smjer politikologija, Univerzitet u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dugogodišnji je saradnik nevladinih organizacija iz oblasti ljudskih prava, evroatlantizma i građanskog aktivizma. Bio je angažovan na projektima u vezi sa promocijom multikulturalizma u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije. Učesnik je međunarodnih programa, konferencija i seminara. Specijalizovao se na nekoliko studijskih programa. Usavršavo se na Univerzitetu u Oslu, gdje je zavšio „Studije mira”, a bio je učesnik stručnih programa u SAD-u, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Španiji, Sloveniji.

Član Parlamenta

Kao predavač je između ostalog bio angažiran na Institutu za tehnologiju MSU, Iligan (Filipini) na temu „Istočna Evropa”, kao i na Bilgi Univerzitetu u Istanbulu na temu „Novi koncept ljudske bezbjednosti u političkom sektoru”.

Radio je kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na predmetima Prof. dr Esada Zgodića, zatim kao izvršni direktor u Televiziji Teuta i izvršni direktor NVO Mogul u Ulcinju. Radno iskustvo stekao je i kao profesor u srednjoj školi „Drita” u Ulcinju, gdje je predavao predmete Sociologija kulture, Komunikologija i Istorija religije.

Svoju prvu knjigu „Kosmopolitska kultura i globalna pravda” objavio je 2010. godine. Do sada je objavio i desetak naučih radova u domaćim i međunarodnim časopisama, pretežno iz oblasti političke filozofije i međunarodnih odnosa. Od 2012. godine je član Parlamenta Crne Gore. Govori engleski i albanski jezik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79