Ko nam to uči i obrazuje djecu: Pijane nastavnice, optuženi i osumnjičeni pedofili!?

Ko nam to uči i obrazuje djecu: Pijane nastavnice, optuženi i osumnjičeni pedofili!?


Posljednjih nekoliko godina svjedočimo brojnim problemima koji pogađaju obrazovne i prosvjetne institucije na području naše zemlje, nerijetko i regiona.

S jedne strane, prosvjetni radnici se konstantno žale i nastoje izboriti za dostojanstvo profesije, aludirajući na potplaćenost, loše uslove rada, ali i pritisak roditelja koji, sudeći po brojnim iskustvima, nikad nisu bili liberalniji u odnosu dijete/roditelj/ prosvjetni radnik piše Crna-Hronika.

Prosvjetni radnici u Bosni i Hercegovini su među evropskim prosvjetnim radnicima koji imaju najniže plate. Od njih nižu platu samo imaju albanski prosvjetari, prema podacima Komisije Evropske unije, a koji odražavaju status školstva u Bosni i Hercegovini. Ugroženi i đaci Međutim status školstva, neuređenost sistema, konstane promjene vlasti i vladajućih struktura, sporost organa tužilaštva ugrožen je i kada su u pitanju đaci.

Nastavnica došla pijana u sarajevsku školu: Vrijeđala upravu i direktoricu

Prema ocjenama stručnjaka, proces obrazovanja u BiH je loš, a nastavni planovi i programi zastarjeli i neadekvatni jer ne prate trendove i nova postignuća niti razvijaju tražene kompetencije učenika. Ovo su potvrdili izvještaji domaćih autoriteta i institucija, izvještaji relevantnih svjetskih organizacija, ali i rezultati međunarodnih PISA i TIMSS testiranja.

Poboljšanju i razvoju procesa obrazovanja u BiH nikako ne ide u prilog činjenica da ne postoji krovno ministarstvo obrazovanja na državnom nivou, već je obrazovanje rascjepkano između entiteta, Brčko distrikta BiH i deset kantona unutar Federacije BiH. Užasne vijesti iz prosvjete: nastavnici pedofili, pijane psihologinje Vijesti kojima svjedočimo, a ko je se tiču osuđenih i osumnjičenih nastavnika za pedofiliju u protekle dvije sedmice, informacije koje dolaze iz osnovnih škola u KS poput pijane nastavnice koja napada upravu i kolege škole potvrda su da je naš obrazovni sistem u katastrofalnom stanju.

Razloga je mnogo, navode stručnjaci, a jedan od njih jeste činjenica da je obrazovanje moneta za potkusurivanje i političko prepucavanje i da je često važnija politička pripadnost uprava škole od kompetentnosti osoblja.

Nažalost, uzmemo li u obzir činjenicu da je obrazovni sistem malo ili nimalo kontrolisan od nadležnih institucija, a da sindikati uglavnom reaguju samo kada se dese nepredviđeni slučajevi, svjedoci smo da su promptno potrebne reforme u obrazovnom sistemu naše zemlje. I dok su u toku istražni postupci u školama Kantona Sarajevo, a zasigurno i u ostatku BiH, bliži se kraj prvog tromjesječja u našim školama.

Je li konačno vrijeme da umjesto pitanja o dječijim ocijenama, nastavimo sa pitanjima : Ko nam to edukuje i obrazuje djecu i šta možemo učiniti po tom potanju!?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija