Ko se kiti tuđim perjem: “Porodilje neće dobiti ništa”

 

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić (SDP) osvrnuo se na inicijativu premijera FBiH Fadila Novalića o povećanju porodiljskih naknada te je naglasio kako će uvijek glasati za ovakve prijedloge, ali je također naveo kako se trenutno bespotrebno igra s emocijama građana.
Čengić je poručio kako je činjenica da je 7. decembra Vlada FBiH dostavila Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

“Činjenica jeste da je 7.12. Vlada FBiH dostavila Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kojim se reguliše dječiji doplatak i porodiljske(djelimično) naknade u FBiH, tako da današnja urgencija nije nikakva naknadna pamet Novalića nakon amandmana na budžet, već redovna praksa urgencija za stavljanje na dnevni red zakona. Ovaj zakon nije bio na decembarskoj sjednici jer smo tu sjednicu održali sedmicu ranije nego što je uobičajeno zbog Božića, pa tako nije bilo dovoljno dana da se ispoštuju poslovnički rokovi”, ističe Čengić.

Konaković tvrdi da Novalić svjesno laže bh. javnost: Mislili su da će nas botovi ubijediti da je ovo istina

Zastupnik SDP-a je poručio da, iako se mnogi žele ‘kititi tuđim perjem’, na nivou FBiH ovo pitanje je pokrenuo međustranački Klub parlamentarki u prošlom sazivu.

“Na predloženi zakon imam zamjerke i dostaviti ću amandmane, jer se porodiljska naknada odnosi samo na nezaposlene porodilje čija domaćinstva nemaju primanja veća od 20% prosječne plate po članu domaćinstva. Naknada je u visini 30 posto prosječne plate. Ovim zakonom zaposlenim porodiljama status ostaje isti, odnosno to pravo će se rješavati kroz kantonalne zakone i pravila koja uspostavljaju kantoni. Dakle ovim zakonom zaposlene porodilje neće dobiti ništa kao i nezaposlene sa primanjima u domaćinstvu većih od propisanih članom 18. prijedloga zakona”, navodi Čengić.

  Samohrana majka iz Goražda Mirjana Ćuković dobila novi smještaj

Isitče kako je njegov da se svim zaposlenim ženama treba isplaćivati puna plata za porodiljsko odsustvo i to iz zavoda zdravstvenog osiguranja koji one pune svojim radom i plaćanjem doprinosa.

“Kolegama iz NIP-a sam dostavio primjedbe na njihov amandndman koji je potrebno značajno doraditi kako bi bio provodiv. Međutim nema prodiljskih naknada samo amandmanom na budžet bez zakona. Kao što nema ni sa zakonom bez budžetskih sredstava. Trebamo biti iskreni iz istog razloga je bio 2019. odbijen amandman na budžet zastupnice Tokić u Skupštini KS kada nije bilo zakonskog utemeljenja. Dakle ako iskreno hoćemo pomoći porodicama i porodiljama, potrebno je da zajednički amandmanskim djelovanjem prvo poboljšamo predloženi zakon, a onda osiguramo sredstva. Jer niti je predloženi zakon kvalitetan niti je moguće osigurati roditeljske naknade samo amandmanom na budžet bez zakona”, pojašnjava Irfan Čengić.

Na kraju, zastupnik SDP-a je poručio kako je previše porodica napustilo BiH da bi se preostale porodice koristile za dnevnopolitičke svrhe i prepucavanja.

“Za kraj čestitke ministrici socijalne politike Ivani Prvulović (NiP) i ministru finansija Davoru Čičiću (SDP), što su u Kantonu Sarajevo osigurali i zakon i finansije za realizaciju zakona”, zaključio je Čengić piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79