Kolika je plaća bila potrebna za kupovinu novog automobila u Jugoslaviji?

Kolika je plaća bila potrebna za kupovinu novog automobila u Jugoslaviji?


Koliko je prosječnih plaća bilo potrebno za kupovinu automobila u bivšoj Jugoslaviji, gdje podaci ukazuju na zanimljive aspekte ekonomske situacije tog vremena. Tablica je napravljena nakon 1987. godine, u periodu kada je Jugoslaviju mučila velika inflacija, a visoke carinske stope za uvoz automobila činile su strane modele znatno skupljim od domaćih.

Jedan od najpovoljnijih automobila bio je Zastava 126pGL, koji je koštao ekvivalentno 19 prosječnih plaća. Ovaj popularni domaći model bio je relativno pristupačan većem dijelu populacije. Slično, Jugo 45 koral, još jedan domaći automobil, koštao je ekvivalentno 30 prosječnih plaća.

Međutim, strani automobili su bili prava rijetkost i luksuz. Škoda 120L se ističe kao jedan od najjeftinijih stranih modela dostupnih na tržištu Jugoslavije u to vrijeme.

S druge strane, najskuplji su bili luksuzni strani automobili poput BMV 750 iL i Mercedes-Benz 560 SEC, koji su zahtjevali enormne sume ekvivalentne stotinama prosječnih plaća.

Ovi podaci oslikavaju ekonomsku situaciju tog vremena, u kojem su visoke cijene automobila i ograničen pristup stranim modelima bili svakodnevna realnost. Inflacija i ograničenja uvoza doprinijeli su da domaći proizvođači automobila budu dominantni na tržištu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija