Dodik i Lukić u sudnici početkom oktobra?

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika Republike Srpske”, slijedi faza u kojoj se mogu podnijeti prigovori, a u kojoj je i dalje moguće da optužnica “padne”, što je malo vjerovatno.

Izvori “Nezavisnih” bliski pravosuđu kažu da je vjerovatnija opcija da se već početkom oktobra zakaže ročište na kojem će se Dodik i Lukić izjasniti o krivici, a nakon toga da se krene u postupak i iznošenje dokaza jedne i druge strane.

Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, rekao je da je Dodik postupio u skladu sa Ustavom Republike Srpske i da je samo vršio svoju Ustavom propisanu dužnost i obavezu.

“Ustav kao najviši pravni akt obavezuje da proglašava zakone koje narodni poslanici kao neposredno izabrani predstavnici naroda izglasaju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske”, kazao je Bukejlović, dodajući da tek nakon odlučivanja o prethodnim prigovorima počinje faza krivičnog postupka, koja je od suštinskog značaja.

On je pojasnio da se tek na glavnom pretresu razmatra postojanje krivične odgovornosti, prije svega postojanje krivičnog djela u konkretnom slučaju, kao i osnovanost i zakonitost subjektivnih i materijalnih dokaza, između ostalog i pitanje postojanja imuniteta kod postupanja predsjednika Republike Srpske.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da je najperfidniji akt da Dodik bude optužen zbog onoga “što smo većinski izglasali”.

“I sve što se dešava, i današnji pokušaji dolaska Kristijana Šmita u Banjaluku, u pravcu je pritiska da se onemogućimo u odbrani imovine. Ovo su ozbiljni ataci na Srpsku i njenu imovinu”, kazao je Stevandić.

I Milan Petković, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i advokat, rekao je da proces protiv Dodika i Lukića ne služi na čast ni pravosuđu BiH ni naručiocima iz međunarodne zajednice, očekujući da će pravni tim predsjednika Republike Srpske oboriti optužnicu.

“Sigurno da će ovo biti istorijski proces, jer je optužen predsjednik Republike, i to samo zato jer je radio posao iz svoje ustavne nadležnosti”, kazao je Petković.

Za Željku Cvijanović, potpredsjednika SNSD-a, potvrđivanje optužnice protiv Dodika je politički progon od neizabranih prema onima koje su demokratski izabrali građani Republike Srpske.

“Visoki predstavnici, čak i oni koji su legitimno izabrani, nemaju pravo da nameću zakone, niti mijenjaju ustave”, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da se BiH oduzima i posljednja šansa da sama prohoda, odnosno da sama sebe legitimiše.

Podsjećanja radi, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”. Prvobitno, Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo 11. avgusta zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i poslalo Sudu BiH na odlučivanje. Sedam dana kasnije, odnosno 18. avgusta, Sud BiH je optužnicu vratio na doradu, a nakon toga je 11. septembra potvrdio.

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH. Taj član Krivičnog zakona BiH upravo je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i te njegove izmjene nisu objavljenje u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne sprovede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi, odnosno na drugi način omete primjenu, sprovođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, glasi navedeni član zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79