Koliko će koštati med? Prve posljedice od visokih temperatura će imati pčelari!

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine uzrokovale su poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini mnoge probleme.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo za Fenu je izjavio da je taj problem posebno izražen kod pčelara jer postoji mogućnost da se pčele smrznu dok ih vremenske prilike vuku iz košnica.

On je dodao je da i uzgajivači žitarica imaju problema sa štetočinama koje napadaju biljke koje sada niču, poput pšenice i drugih kultura zasijanih na jesen.

Bićo je pojasnio da ne postoji mogućnost da u ovo doba godine zaštite biljke koje uveliko bujaju, što će se posebno osjetiti na proljeće jer ovakvo vrijeme ne pogoduje ničemu i moglo bi vrlo loše uticati na proljetnu sjetvu, piše Fena.

Naglasio je da se lako može desiti da strada i voćarstvo jer bi voćarske biljke mogle početi pupati da bi ih potom uništio prvi rani mraz.

Bićo tvrdi da je za očekivati umanjene prinose, a posebne bi štete mogli imati pčelari.

Naveo je da je još rano govoriti o konkretnim štetama, ali su one očigledno neminovne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79