Komandna odgovornost SDP-a: Dvostruki grijeh i odmetnuti ogranci

Komandna odgovornost SDP-a: Dvostruki grijeh i odmetnuti ogranci


Lokalnim, sad već bivšim kadrovima SDP-a u Srebrenici već je “presuđeno” zbog izdaje tog grada, politički i patriotski, iako su zvanično još uvijek osumnjičeni. A da je to tako pokazala je i reakcija iz vrha SDP-a.

Dragan Bursać: Koliko košta Srebrenica, drugovi iz SDP-a?

Prodaja bošnjačkih glasova i zloupotreba biračkog prava povratnika u Srebrenici u korist kandidata srpskih stranaka za načelnika tog grada može se posmatrati minimalno dvodimenzionalno. Prvi nivo je sami grijeh prevare i zloupotrebe na izborima, čega nesumnjivo ima i u drugim bh. gradovima.

Druga dimenzija je činjenica da se to dogodilo u Srebrenici, gradu koji ima poseban status i mjesto u svijesti Bosnjaka, prije svega zbog počinjenog genocida u tom gradu i ogromne žrtve.

Ipak, akcija policije i hapšenje kadrova SDP-a u Srebrenici pokazuju da su, nažalost, mnogi spremni preći preko svih tih nacionalnih postavki i zarad ličnih interesa pogaziti nešto što je najveća rana za Bošnjake.

Brojne političke strijele kritike poletjele su prema predsjedniku SDP-a i vrhu te stranke. Javnost mora dobiti neke odgovore koje u SDP-u vjerovatno nemaju. Ogradili su se od uhapšenih osumnjičenika, isključili ih iz stranke i izvinili se. Jedini logičan postupak. Ipak, ostaje ta tzv. komandna odgovornost vrha SDP-a i to je breme koje moraju nositi.

Da li je vrh SDP-a znao za potencijalnu opasnost od takvih postupaka poput prodaje glasova i izdaje, teško je reći i dokazati i malo vjerovatno. Međutim, u trenutnoj poziciji klupko se odmotava unazad, pa se traže SDP-ovi postupci koji su vodili ususret kampanji za Srebrenicu, što toj stranci ne ide u prilog, jer zvanično nisu podržali bošnjačkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića.

S druge stane, problem s kojim se suočava SDP je problem brojnih stranaka, a odnosi se na odmetnute lokalne kadrovike koje je teško ukrotiti i kontrolisati, a naročito ukoliko stranka u određenoj sredini djeluje prilično statično.

Tu do izražaja dolaze sitni interesi i savjest lokalnih predstavnika koji su evidentno spremni izdati i svoju bol i patnju zarad sitnih političkih beneficija kojima su se uhapšeni kadrovi, kojih se sada odrekao i SDP, nadali.

Sada ostaju pitanja koja će teško ikada javno dobiti odgovore, poput onih s moralnom notom. Kako je moguće da neko ko je preživio genocid izda sam sebe i čak i pomisli, a kamoli postupi tako što će zloupotrijebiti povratnike zarad ličnih političkih interesa.

Prevare poput ove u bilo kojoj drugoj sredini u BiH vjerovatno nikada ne bi dobile ovu dimenziju niti pozornost javnosti. Ali, simbolika Srebrenice dodatno pojačava taj osjećaj iznevjerenosti prenosi Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija