Komisija odbila inicijativu za nošenje hidžaba u OSBiH: Mujanović napustila posao, nisu joj dali da nosi maramu

Komisija odbila inicijativu za nošenje hidžaba u OSBiH: Mujanović napustila posao, nisu joj dali da nosi maramu


Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine na svojoj 9. sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložio Dom naroda PSBiH.

Ovaj prijedlog uključivao je inicijativu zastupnice Sabine Ćudić da se Ministarstvo odbrane BiH zaduži za izmjene člana 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH kako bi se omogućilo nošenje hidžaba kao vjerskog obilježja.

Ovu inicijativu pokrenula je Emela Mujanović, vojnikinja OSBiH, koja je javnost obavijestila da mora napustiti posao zbog toga što se ne želi odreći hidžaba.

“Za nekoliko dana, zvanično, neće biti nijedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba,” izjavila je Mujanović.

Također, nije podržana ni inicijativa delegata Džemala Smajića kojom se traži od Ministarstva odbrane BiH da poveća dobnu granicu trajanja profesionalne službe vojnika u OSBiH sa 40 na 45 godina. Smajić je istakao da bi ovo bilo racionalno i ekonomično, s obzirom na nedostatak vojnika u OSBiH.

Članovi Zajedničke komisije primili su k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija