I Ramiz Salkić saslušan u MUP RS: Krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje

I Ramiz Salkić saslušan u MUP RS: Krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje


Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), nedavno je saslušan u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, nakon što je protiv njega podnesena krivična prijava za “širenje vjerske i nacionalne mržnje”.

Salkić je ovu informaciju podijelio na društvenim mrežama, navodeći kako je prije nekoliko dana bio pozvan u policijsku stanicu u Srebrenici radi davanja izjave.

“Prije par sedmica dobio sam poziv da se javim u policijsku stanicu u Srebrenici radi davanja izjave u svojstvu svjedoka. Kada sam došao, saopšteno mi je da je protiv mene podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje,” napisao je Salkić.

Salkić smatra da je ova prijava dio šire kampanje pritiska na Bošnjake u RS, s ciljem stvaranja osjećaja nesigurnosti i obeshrabrivanja njihove borbe za prava i pravdu.

“Sasvim je izvjesno da se prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti. Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu, pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom,” dodao je Salkić.

Također je pozvao nadležne državne organe da poduzmu konkretne mjere kako bi zaustavili ove pojave koje dodatno ugrožavaju povjerenje Bošnjaka u pravnu i sigurnosnu zaštitu u BiH.

Salkić je istakao i ulogu međunarodnih institucija, poput OHR-a i međunarodnih oružanih snaga, koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu zadužene da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije.

“Ovaj ključni i temeljni uslov potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije proveden na predviđeni način. Mnogobrojna ubistva, napadi, saslušanja i sistemska diskriminacija Bošnjaka to jasno pokazuju. Ovaj novi val pritiska dolazi u veoma osjetljivom trenutku i zahtijeva brzu i konkretnu akciju,” zaključio je Salkić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija