Foto: Facebook
Kompanija Igman proizvela novu bh. pušku: 100 % domaći proizvod

Kompanija Igman proizvela novu bh. pušku: 100 % domaći proizvod


Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, posjetio je danas kompaniju namjenske industrije Igman d.d. Konjic, čime je zaokružio obilazak svih tvornica ove industrije.

Tokom posjete, Helez je izrazio ponos zbog potpunog razvoja i proizvodnje nove puške u Igmanu.

“Ova puška je 100 % domaći proizvod. U ovom izazovnom i nepredvidivom vremenu moramo imati jake vlastite fabrike namjenske industrije, moramo sačuvati i unaprijediti svaku firmu i sačuvati svako radno mjesto u njoj,” izjavio je Helez, prilikom predstavljanja puške kalibra 7,62 mm.

Helez je naglasio da su proizvodi Igmana, kao i ostale bh. namjenske industrije, među najboljima u svijetu.

“Siguran sam da je namjenska industrija Bosne i Hercegovine vodeća na zapadnom Balkanu te da smo u Europi među značajnijima zbog dugogodišnjeg pacifizma i mira koji je Europa zagovarala. Europa se polako budi nakon rata u Ukrajini, ali mi smo već odavno budni,” dodao je ministar.

Najavio je i novo oružje te istakao da je dogovoren i uplaćen uvoz pet helikoptera i nekoliko borbenih transportera. “Imamo još nešto što nema nitko u regiji, nešto što je dogovoreno da uvezemo, ali neću još o tome govoriti. To ćete vidjeti svi novinari na velikoj press konferenciji koju ćemo organizirati kad to nabavimo. Također, nabavljamo radare i prvi put ćemo u potpunosti kontrolirati sigurnost našega neba. Sve su to određene pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga. Ponosan sam da imamo domaću proizvodnju, ali i da imamo naše partnere i prijatelje od kojih uvozimo ono što nemamo,” zaključio je Helez.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija