Komšić postrojio specijalnu jedinicu: Niko se neće boriti za ovu zemlju ako mi to ne uradimo

U bazi Jedinice za specijalnu podršku i Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona danas su predstavljeni novi oklopni transporteri. Pored dva danas izložena, u Tuzlu će nakon carinske procedure stići još dva policijska transportera, koja su ukupno plaćena 4,4 miliona KM plus PDV.

Predstavljanju specijalnih vozila prisustvovale su brojne zvanice, između ostalih i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je primio raport i izvršio smotru pripadnika Jedinice za specijalnu policijsku podršku.

– Da Bog da nam nikada ova vozila ne zatrebala. Nažalost mjesto i vrijeme u kojem živimo, opravdava svrhu nabavljanja ovakvih vozila i opremanja jedinice za podršku za slučaj da treba neka asistencija građanima. Želim pohvaliti ambiciju i namjeru Vlade TK da ovo realiziraju. Ovo je prvi put da se ovakva oprema nabavlja. Također, povećanje broja pripadnika Jedinice za podršku je važan korak u kompletnom opremanju policije – rekao je Komšić.

S obzirom na vrijeme u kojem živimo, dodao je Komšić, još dugo će trajati potreba za ovakvim stvarima.

– Cijeli svijet je poludio. Pogledajte situaciju u BiH, regiji, evropskom kontinentu, pa onda na Bliskom Istoku. Cijeli svijet ubrzava u pravcu koji je teško predvidjeti. Mi smo dugo živjeli po nekom kupolom ili mjehurom i mislili smo da će neko drugi voditi računa o našoj sigurnosti. Sve što se dešava u svijetu pokazuje da ukoliko ne preuzmete odgovornost za sebe u bilo kojem segmentu… Trebamo se dozvati i shvatiti da niko se neće boriti za ovu zemlju ukoliko mi to ne uradimo. Historija nam je to više puta pokazala – rekao je Komšić.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Premijer TK Irfan Halilagić rekao je danas da je potrebno ići u pravcu jačanja sigurnosnih struktura.

– Činjenica da smo prvi kanton koji je kupio ovu vrstu oklopnih vozila simbolizira to opredsjednje našeg kantona. U tom pravcu ćemo i nastaviti, a zadovoljni smo realizacijom jedne složene međunarodne nabavke. Ova vaozila će biti isključivo korištena u svrhu zaštite građana i njihove imovine – rekao je Halilagić.

Ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović istakao je da su trasporteri samo dio nabavki koje su realizirane od prošle godine do danas, a u opremanje policije u TK uloženo je ukupno oko 15 miliona KM.

– Ova vozila daju veću sigurnost policijskim službenicima. Kada policajce uputimo na jedan složen zadatak, kao što smo nedavno imali u Gradačcu ili u situaciju koja se desila na Kosovu, mi ih šaljemo s balističkom opremom i sa vozilima koja garantiraju sigurnost od pješadijskog naoružanja i ličnog naoružanja. Neki kriminalac koji se odluči suprotstaviti zakonu, neće biti siguran ni u koje doba dana, ni na kojem mjestu – rekao je Mehanović.

Četiri oklopna policijska vozila “senator” kanadske kompanije Roshel otporna su na metke do kalibra 7,62 milimetra, odnosno dozvoljeno lično naoružanje i ono koje koristi policija. Ova vozila mogu prijeći još 100 kilometara i kada im jednu gumu pogodi čak osam metaka.

– Nabavka dugih cijevi je blizu realizacije. Naručeno je 400, a tu je i oružje koje će biti instalirano na ove transportere i neko drugo naoružanje potrebno za osiguranje visokih zvanica. Sve je to naručeno i očekujemo isporuku početkom naredne godine – zaključio je Mehanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79