Komšić upozorava: Dodik izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom

Predsjedavjaući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je Milorad Dodik na današnjoj sjednici tražio da se raspravlja o Ukrajini jer smatra da su nastale dvije nove države na teritoriji Ukrajine.

“Dnevni red je usvojen jednoglasno, a zatim je Milorad Dodik predložio izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, kao i tačku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, istina bez prijedloga zaključaka i materijala. Po proceduri i poslovniku i taj prijedlog je stavljen na glasanje, Dodik je bio “za”, a Džaferović i ja smo bili protiv. Dodik je tada održao jedan govor u kojem je, nesmotreno ili s namjerom, iznio stavove koji ne stoje”, kazao je.

Komšić je podsjetio Dodika da ukoliko smatra da je nešto neustavno – za to postoji Ustavni sud BiH.

“Jedina ta institucija može utvrditi je li neustavno ili ustavno”, dodao je.

Komšić je kazao da je Dodik zatim izjavio da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije države.

“To je za mene neprihvatljivo. Dakle ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu činjenice da je to stvar koju priznaje samo Ruska Federacija. To je bio zavrršni govor Dodika prije nego je napustio sjednicu. Nažalost, mislim da Dodik izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom i da je daljnji cilje destabilizacija BiH. Šta god on pričao i koga god on vrijeđao, jasno je da postoji jedan plan i on je pokrenut i ide se u realizaciju”, zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79