Komšić upozorava: Strah od nacionalizma prolazi, ali političari ga instrumentaliziraju

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Ivo Komšić, iznio je svoje stavove o aktuelnoj političkoj situaciji, naglašavajući opasnost od instrumentalizacije straha i nacionalizma u političke svrhe.

U razgovoru za Pressing, Komšić je istakao da se strah, teorija zavjere i smutnja sve više koriste kao politička strategija. Upozorio je na razumljiv strah kod građana, posebno u kontekstu ratnih iskustava, ali istovremeno osudio instrumentalizaciju tog straha od strane političara.

“Narod, kada prođe sve ono što smo mi prošli u ratu, onda se boji svake takve najave. Međutim, da političari na tome prave političku strategiju i vrlo svjesno s tim instrumentaliziraju narod – to je nedopustivo,” naglasio je Komšić.

Govoreći o nacionalizmu, Komšić je istakao svoj osjećaj odgovornosti prema tome pitanju.

“Ja sam osjetljiv na nacionalizam. Prepoznao sam hrvatski nacionalizam kada ga niko nije prepoznao. Vjerovao sam da SDA nikada ne može otići na tu stranu i izdati BiH. Sada najednom ja vidim o čemu se radi, Bakir vodi pregovore sa Čovićem o stvaranju drugog entiteta,” rekao je Komšić.

Komšić tvrdi da su nacionalistički elementi prisutni i u bošnjačkom političkom pristupu, izražavajući zabrinutost zbog mogućeg stvaranja novih entiteta. Upozorio je na opasnost od takvih poteza, ističući da je Dejtonski sporazum bio najveći kompromis i da su dodatni entiteti raspad države.

Na pitanje o nazivima poput “izdajnik,” kojima je često izložen, Komšić je odgovorio: “Naravno da me pogađa to kako se lako u zaborav stavlja sve što su ljudi radili. Bio sam 25 godina izdajnik hrvatskog naroda, tada su mi bošnjački nacionalisti aplaudirali. Mislili su da ću prešutjeti njihov nacionalizam? Pogriješili su.”

Ivo Komšić, i dalje se držeći svojih principa i uvjerenja, naglašava važnost suočavanja s nacionalizmom, bez obzira na etničku pripadnost, kako bi se očuvala cjelovitost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79