Foto: Žurnal
Konačno isplata plata: Bivši radnici Sarajevotekstila čekaju pravdu nakon skoro decenije

Konačno isplata plata: Bivši radnici Sarajevotekstila čekaju pravdu nakon skoro decenije


Nakon gotovo desetljeća čekanja, bivši radnici Sarajevotekstila napokon bi mogli dobiti svoje zarađene plate, prenosi Žurnal.

Stečajni postupak nad nekada respektabilnom trgovačkom firmom Sarajevotekstil približava se kraju, a stečajni upravnik Avdo Čaušević najavljuje da bi isplata dugovanja mogla početi već u novembru ili decembru 2024. godine.

Pravni proces i prodaja imovine

Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je poništio upisanu hipoteku u korist italijanskih firmi na nekretninama Sarajevotekstila. Odluku je potvrdio Vrhovni sud FBiH odbacivši revizije, čime je otvoren put za prodaju imovine i isplatu dugovanja bivšim radnicima.

“Osigurali smo pravosnažnost odluke i sada podnosimo zahtjev za brisanje hipoteke. Očekujemo da će Zemljišnoknjižni ured u narednih 30-ak dana izbrisati hipoteke koje su upisane na ime firme Fibest i ostalih,” kaže Čaušević.

U julu je zakazana sjednica Odbora povjerilaca Sarajevotekstila na kojoj bi se trebala donijeti odluka o prodaji nekretnina. Procjena njihove vrijednosti bit će izvršena prije prodaje, a od prikupljenog novca namirit će se dugovanja prema bivšim radnicima.

Dugovanja i isplata radnicima

“Isplata dugovanja bivšim radnicima, uključujući plate, otpremnine i regrese, iznosi oko milion i 130 hiljada KM. Imovina koju prodajemo dovoljna je za isplatu tog cjelokupnog iznosa, a ostatak će biti isplaćen ostalim povjeriocima u skladu s njihovim priznatim potraživanjima,” objašnjava Čaušević.

Nakon isplate dugovanja, očekuje se zaključenje stečajnog postupka i konačno gašenje firme Sarajevotekstil.

Uništavanje uspješne firme

Dok se Sarajevotekstil bliži gašenju, ostaje pitanje hoće li iko odgovarati za uništavanje firme koja je mogla poslovati uspješno. Sarajevotekstil je bio organiziran kao dioničko društvo s većinskim udjelom radnika i italijanskih firmi.

U najtežim godinama za firmu, od 2014. do 2016., desile su se stvari koje su odredile njenu sudbinu. Firma Saben, koja je imala udio u vlasništvu Sarajevotekstila, dobila je kredit od BOR banke osiguran novčanim depozitom Sarajevotekstila, što je na kraju dovelo do velikih financijskih gubitaka za Sarajevotekstil.

Bivši direktor Kenan Harba potpisao je ugovore koji su Sarajevotekstil koštali preko dva miliona KM, što je dovelo do stečaja firme. Iako je protiv njega podnesena krivična prijava, Tužilaštvo KS još nije vidjelo ništa sporno u ovim radnjama.

Pravosudni procesi i krivične prijave

Presuda Kantonalnog suda navodi da su italijanske firme stekle privilegovani status obezbjeđenih povjerilaca, čime su bivši radnici onemogućeni da namire svoja potraživanja iz založenih nekretnina. Ovo postupanje može se tumačiti kao pogodovanje određenim povjeriocima, što je bio osnov za podnošenje krivične prijave protiv Amera Vlahovljaka, tadašnjeg vršioca dužnosti direktora.

Očekuje se da Tužilaštvo KS detaljno istraži i odgovori na pitanje ima li krivične odgovornosti za svjesno uništavanje Sarajevotekstila



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija