Konačno otkriveno da li će učenici iz BiH od 1. septembra krenuti u školu

Vlada Republike Srpske je potvrdila da nova školska godina počinje 1. septembra uz poštovanje epidemioloških mjera.

Nastava u ovom bh. entitetu će trajati maksimalno trideset minuta, a u školama s većim brojem učenika i dvadeset.

“Učenici će svakodnevno ići na nastavu podijeljeni po grupama u maksimalnom broju po 15 učenika”, kaže Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske.

Istaknuto je da je za djecu koja ne mogu ići u školu osigurana online platforma, te su roditeljima koji šalju djecu u školu propisane mjere.

“U učionici mogu samo da budu djeca iz tog razreda i nastavnici. Nisu dozvoljene posjete, niti gostujuća predavanja. Samim tim što se tiče odvijanje određenih predmeta, poput fizičko vaspitanje, preporučeno je da se odvija na otvorenom prostoru”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

U Federaciji Bosne i Hercegovine bez krovnog odgovora kakav će biti modul nastave. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu svi složni da će vratiti djecu u klupe, ali na koji način još je nepoznato.

“Mi ćemo sve potrebne korake poduzeti da naša djeca uđu u školske klupe iz pravila koja budu dostavljena do kraja ove sedmice od strane Zavoda za javno zdravstvo”, navodi Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

U državi donosioci odluka ležerni i samouvjereni, a prosvjetni radnici i roditelji u panici. U kriznom štabu Kantona Sarajevo ne zna se ništa novo.

“Sutra će ministar obrazovanja vjerovatno obznaniti na koji smo se model sada trenutno odlučili”, smatra Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

“Tažim da mi se kaže kako da radim. Evo trenutno ja nemam ništa, a ja ću na posao za par dana”, poručuje Vedran Zubić, inženjer geodezije i profesor geografije.

“Mi nemamo vremena. Imamo još sedam do deset dana i za bilo koji od modela mi kasnimo”, dodaje Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola.

Velike su razlike o stavovima i kada je riječ o sredstvima i infrastrukturi za odvijanje nastave.

“Mi smo vrlo sretni što KS ima mogućnost i postoji dobra informatička podrška i mogućnost da se u svakom momentu prebaci na potpunu online nastavu”, tvrdi Pilav.

“Evo da nema korone, da je sve normalno, mi nemamo sredstava da počnemo novu školsku godinu jer su nam ta sredstva rebalansom budžeta oduzeta”, podsjeća Ćuprija.

“Čuj pametne table, nema dovoljno krede, nema papira za printanje i sad pametne table”, kaže Zubić.

Situacija je još lošija u ruralnim dijelovima BiH, a najave modula nastave se čine kao “eksperiment”. Ono što je izvjesno je da će ove godine roditelji uz školski pribor i knjige morati izdvojiti sredstva za zaštitne maske, a kako to obično biva i za poštivanje na papiru propisanih mjera u školama od kojih veliki dio godinama nema riješeno ni pitanje sanitarnog čvora.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79