Konaković: Dodik je kukavica, ne smije da iskorači u nešto nepoznato

Konaković: Dodik je kukavica, ne smije da iskorači u nešto nepoznato


Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke Narod i pravda, izrazio je optimizam u vezi stanja zemlje i njene međunarodne pozicije. Naglasio je da BiH sada ima više međunarodnih prijatelja spremnih na intervenciju, što je rezultat njegove nedavne diplomatske turneje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar Konaković je istakao da su Amerikanci dobro informirani o dešavanjima u BiH, te da su snažno posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje. Također, naglasio je važnost podrške NATO-a i prisustva vojnih snaga u BiH ukoliko Rusija blokira nastavak misije EUFOR.

Ministar je također komentirao svoj odnos s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, i istakao da se Dodik nedavno izbjegavao kontaktirati s njim. Osim toga, ministar Konaković je kritizirao Dodika zbog njegovih stavova i bliskih veza s Rusijom, te naglasio svoju posvećenost teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Kada je riječ o njegovom odnosu sa Dodikom, navodi da je predsjednik RS-a u zadnje vrijeme izbjegao nekoliko poruka i poziva.

– Poklapa se to s konceptom koji je on ponovo počeo primjenjivati. Nije hrabar onoliko koliko sam mislio da će biti. Kukavica je, ne smije da iskorači u nešto nepoznato – kompromis i dijalog. Ne znam šta ga je iznerviralo. Možda činjenica da na svakom mjestu govorim o zaštiti teritorijalnog integriteta, suvereniteta… nema više nekih lobista koji bi tamo mogli proširiti neke neistine o BiH. Ono u čemu ne govori istinu je da ja zagovaram samo jedan dio BiH. Upravo je to razlika između nas i prethodnika. On nije naučio da se političari iz FBiH brinu za cijelu BiH – istakao je.

Istakao je između vlasti i opozicije u RS-u ne vidi razliku.

– Nikada mi s Dodikom nismo bili koalicija jer nam je nešto posebno simpatičan, jer je bolji od drugih. Ne vidim ni u opoziciji nekoga ko ima hrabrosti da iskorači iz standardnog klišea. Dodik je naš partner na nivou države zato što ima četiri ruke u Domu naroda. On je startao malo hrabrije. Bio je korektan u tom periodu. Izgledalo je kao da smije da iskorači u polje kompromisa – naglasio.

Ministar Konaković je također raspravljao o nedavnim događanjima na Kosovu, gdje je istakao da postoje dva moguća scenarija, nijedan od kojih nije povoljan za Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. Ministar je upozorio na potrebu opreza i budnosti u odnosu na ljude koji nisu spremni priznati istinu o prošlim događanjima u regiji.

– Dva su moguća scenarija. Za Vučića nijedan nije dobar. Nakon ovo napada stvari su se promijenile. Vučić ne može negirati bliskost s napadačima. Rusija je ovim činom pokazala da upravlja jednim dijelom struktura unutar Srbije. Vučić je izgledao zbunjeno i smušeno. Srbija će u međunarodnim krugovima odgovarati”, kazao je on te naglasio: “Mi uvijek moramo biti budni. Ne vjerujem u pomirenje s ljudima koji ne žele da priznaju istine iz prethodnih dešavanja. Između toga da moramo sjediti i razgovarati, mora biti oprez. Uvijek mora biti oprez, da oni koji su ratovali, mogu biti spremni za takvu vrstu ponovnog pokušaja. Danas po njih stvari stoje jako loše – rekao je.

Ministar je također govorio o ekonomskim perspektivama BiH i istakao planove za podršku EU-a u iznosu od 30 milijardi eura za zapadni Balkan, što bi moglo značajno promijeniti ekonomsku situaciju u zemlji.

U zaključku, ministar Konaković je izrazio svoju predanost očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i naglasio potrebu za konstruktivnim dijalogom i kompromisom kako bi se riješili izazovi s kojima se zemlja suočava.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija