Konaković i Čović spašavaju Dodika i Republiku Srpsku od bankrota!?

Na konferenciji za novinare u Mostaru je bilo riječi o računima i projektima koje je Evropska unija blokirala Republici Srpskoj. Tom prilikom je Dragan Čović stao u odbranu Milorada Dodika, dok je predsjednik RS-a istaknuo da se za deblokadu računa zalaže i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Evropska unija je prije nekoliko mjeseci odlučila kazniti Milorada Dodika zbog njegove secesionističke i proruske politike koju vodi u Republici Srpskoj pa su stoga blokirali određena novčana sredstva u tom entitetu.

U prethodnih nekoliko dana se moglo naslutiti da EU popušta kada je riječ o sankcioniranju Dodika. Vrlo česte nemušte izjave stranih diplomata na pitanje novinara o tome da li će stati u kraj Miloradu Dodiku su pokazivale da dolazi do promjene politike, odnosno ideje koja se zasnivala na finansijskom kažnjavanju, prenosi Klix.

Čović je danas, odgovarajući na pitanje novinara ‘Da li su prilikom razgovora sa međunarodnom zajednicom tražili deblokadu računa u Republici Srpskoj’, otkrio da su očigledno zajednički lobirali za to te da je ovo pitanje skoro završeno.

“Što se tiče tih sredstava, kada je bio gospodin Varhelyi ključno pitanje je bilo da odblokiramo sva sredstva. Nema projekata u BiH ako su jedni blokirani, a drugi nisu, a dolaze od istih agencija. Onda je logično da će biti zaustavljeni na nekom nivou, ili u parlamentu ili ratifikacija sporazuma i čini mi se da u tom dijelu lagano dolazimo do razumijevanja”, kazao je Čović.

On je još naveo da EU ima novu dinamiku za Zapadni Balkan kada je riječ o finansiranju i da je to pozitivno, ali ističe kako su im morali dati do znanja da projekti neće uspjeti ako su računi blokirani u jednom dijelu države.

“Koliko mi budemo glasni oko toga da svaki naš pozitivni iskorak prati i adekvatna ekonomska injekcija u tome će biti sigurniji rad i bolji. Nijedan projekat u bilo kojem dijelu BiH ne može biti blokiran jer je to neko procijenio izvana jer je jasno da time blokiramo cijeli proces”, rekao je Čović.

Nakon njega se istim povodom obratio i Milorad Dodik koji je zahvalio ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću što o potrebi deblokade govori i sa svoje diplomatske pozicije u svijetu.

“Meni je drago da je i ministar Konaković o tome govorio u Evropi i na javnoj sceni, da se to mora. Ta sredstva su na neki način zarađena činjenicom da smo rješavali neka pitanja. Ne postoji nijedno davanje da nešto nije uslovljeno. Zato to treba i biti odblokirano”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79