Konaković iz Washingtona: SAD ponovno pokazuje interes za Bosnu i Hercegovinu

Konaković iz Washingtona: SAD ponovno pokazuje interes za Bosnu i Hercegovinu


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, završava svoju radnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se susreo s visokim dužnosnicima SAD-a i razgovarao o stanju u našoj zemlji te euroatlantskim integracijama. Konaković ističe važnost takvih sastanaka kako bi se istaknuli argumenti i činjenice vezane uz BiH.

Tokom posjete, bh. delegacija imala je sastanke s američkim senatorom Christopherom Murphyjem, potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Ann Wagner, kongresmenom Robertom Aderholtom, te senatoricom Jeanne Shaheen. Svi ovi dužnosnici kontinuirano se bave pitanjima Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković naglašava da su primljene poruke ohrabrujuće i da SAD ponovno pokazuje interes za Bosnu i Hercegovinu. Očekuje se dolazak velikog broja visokih američkih dužnosnika u BiH, te se otvaraju mogućnosti za saradnju u oblasti obrazovanja između bh. i američkih univerziteta.

Konaković također govori o političkim izazovima i ubrzanju puta BiH prema Europskoj uniji, ističući potrebu da svi političari stave interes naroda i građana na prvo mjesto kako bi se olakšao put prema EU i omogućio brži ekonomski razvoj. Naglašava da je dinamičan put prema EU moguć ukoliko se političari fokusiraju na interese građana Bosne i Hercegovine, a ne drugih zemalja.

Ova posjeta i razgovori s američkim dužnosnicima ukazuju na obnovljeni interes Sjedinjenih Američkih Država za stabilnošću i napretkom Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija